ua en ru

США звинуватили Китай у спробах злому американських комп'ютерних мереж

США вперше прямо звинуватили Китай у спробах злому американських комп'ютерних мереж. Помічник президента з національної безпеки Томас Донілон попередив, що мова йде не про "звичайне хакерство", а про безпрецедентне за масштабами розкрадання конфіденційної інформації. За оцінкою Конгресу США, щорічний збиток американських компаній від промислового шпигунства складає не менше 300 млрд дол.

Заява адміністрації США стала новим свідченням триваючого охолодження відносин між Вашингтоном і Пекіном. Американські розвідслужби не раз попереджали, що зростаюча кількість кібератак з боку КНР становить серйозну загрозу американській економіці. Однак адміністрація США досі утримувалася від прямих звинувачень на адресу Китаю. Говорячи про небезпеку промислового шпигунства в недавньому зверненні до Конгресу, президент Барак Обама обмежився констатацією: "Іноземні уряди і компанії викрадають наші секрети".

І ось тепер помічник президента з національної безпеки Томас Донілон вказав на конкретного адресата. "Американський бізнес все більше турбують безпрецедентні масштаби кібератак, витікаючих з Китаю", - заявив він, пояснивши, що мова йде про ретельно спланованих акціях, які "загрожують відносинам між Китаєм і США". "Ця проблема викликає серйозну заклопотаність президента, і саме вона стане головною темою переговорів з Пекіном у майбутньому", - попередив радник.

Вперше про те, що китайські хакери можуть діяти за замовленням уряду, компанія Google повідомила в 2010 році. Рік потому інформацію підтвердила Національна служба розвідки США. У доповіді "Іноземні спецслужби крадуть американські економічні секрети в кіберпросторі" стверджувалося, що найбільшу активність проявляють розвідки РФ, Франції та Ізраїлю, але їх "зусилля незрівнянні з діяльністю спецпідрозділів Народно-визвольної армії Китаю" (НВАК).

Читайте також: Європарламент сьогодні розгляне доповідь про відносини з КНР.