ua en ru

Рішення Міжнародного суду по справі Arctic Sunrise може бути винесено 21 листопада

Рішення Міжнародного суду з морського права щодо справи про затримання прикордонною службою ФСБ Росії судна Arctic Sunrise і його екіпажу буде винесено орієнтовно 21 листопада, повідомив представник суду Reuters. Слухання почалися 6 листопада 2013 р. у Гамбурзі.

21 жовтня Нідерланди звернулися в Міжнародний суд з проханням зобов'язати Росію звільнити 30 осіб, затриманих в ході акції Greenpeace на арктичній нафтової платформи "Прирозломна". Росія відмовилася брати участь у слуханнях.

Представник голландської сторони Лізбет Лійнзад, виступаючи на засіданні суду, заявила, що Росія "порушила права людини", затримавши активістів на 7 тижнів "без достатніх підстав". Держава не має права затримувати судна, що належать третім країнам, у своїх виняткових економічних зонах, зазначила вона.

Статус виключної економічної зони - району, розташованого за межами територіального моря держави і прилеглий до нього, регулюється Конвенцією ООН по морському праву. Згідно з цим документом, усі держави користуються свободами судноплавства і польотів та іншими правомірними з точки зору міжнародного права видами використання моря. Нідерланди вважають, що затримання криголама Arctic Sunrise ущемляє права королівства, оскільки судно ходило під голландським прапором і на його борту знаходилися громадяни Нідерландів.

"Ми вдячні уряду Нідерландів за звернення до суду та суду за розгляд цього клопотання", - заявив головний юристконсульт Greenpeace International Яспер Тейлингс.

Раніше російська сторона поінформувала Нідерланди і Міжнародний суд з морського права про те, що вона не приймає процедуру арбітражу у справі про судно Arctic Sunrise, а також не має наміру брати участь у розгляді питання про тимчасові заходи, запитаних Амстердамом. При цьому Росія залишається відкритою для врегулювання спору, заявили в Міністерстві закордонних справ РФ.

Рішення Міжнародного суду по морському праву обов'язкові для виконання, але суд не має ніяких формальних засобів зобов'язати державу виконувати його приписи.

Члени екіпажу Arctic Sunrise звинувачуються в спробі захоплення нафтової платформи "Прирозломна". За версією слідства, 18 вересня 2013 р. активісти екологічної організації Greenpeace, підпливши на судні Arctic Sunrise до морської платформи "Прирозломного", здійснили незаконну спробу висадки на платформу. Екологи стверджують, що їхня акція була спрямована проти видобутку нафти в Арктиці. Всі 30 активістів Greenpeace, які перебували на судні, заарештовано терміном на два місяці, їм пред'явлено звинувачення. Серед заарештованих громадяни 18 країн. Спочатку їм були пред'явлені звинувачення за статтею "піратство", однак 23 жовтня справу було перекваліфіковано на статтю "хуліганство".