ua en ru

Рада пропонує встановити необхідність вказувати засновників і співзасновників ЗМІ при їх реєстрації

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу проект закону № 2731, ініційований Кабінетом міністром, яким пропонується встановити необхідність вказувати засновників і співзасновників ЗМІ при їх реєстрації. За проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності щодо засобів масової інформації" проголосували 273 народних депутата.

Законопроектом пропонується передбачити, що при подачі заяви про видачу або продовження ліцензії на мовлення мають зазначатися юридична та фактична адреси, код ЄДРПОУ, реєстраційний номер облікової картки платника податків, а за її відсутності - серія та номер паспорта засновника або співзасновників, власника або співвласників телерадіоорганізації. А також, повинна вказуватися така ж інформація про акціонерів, які на момент подачі заяви володіли пакетами акцій більш як по 5%.
Також, передбачається зобов'язати інформаційні агентства вказувати у своїх випусках відомості про засновника і співзасновників агентства.

Законопроектом передбачається подання відомостей про засновника і співзасновників друкованого видання, а також пов'язаних з ними осіб при державній реєстрації друкованого ЗМІ.

Законопроектом також дається визначення терміну "пов'язані особи". Зокрема, це юридичні або фізичні особи, які здійснюють контроль за засновником і співзасновниками ЗМІ, а також юридична особа, за яким засновник здійснює відповідний контроль. У разі якщо одним із співзасновників ЗМІ є фізична особа, пов'язаними з ним особами вважаються також члени його сім'ї (чоловік, дружина, діти і батьки, мачуха та вітчим), спільно з якими вона здійснює контроль за ЗМІ.