ua en ru

Кількість трудових мігрантів з України скоротилася на 20% - до 1,2 млн осіб

Кількість громадян України, які перебували за кордоном з метою заробітку з січня 2010 р. по середину червня 2012 р. знизилась до 1,2 млн громадян. З них 98,2% вже працювали, а 1,8% шукали роботу. Про це пише "Комерсант-Україна", посилаючись на дослідження Держстату та Інституту демографії Національної академії наук України (НАНУ), які представили результати другого масштабного дослідження трудової міграції українців, проведеного за рахунок ЄС.

Ними було опитано 45,5 тис. осіб у віці від 15 до 70 років, що мешкають в усіх регіонах України.

Слід зазначити, що перша хвиля дослідження за 2005-2008 рр. показала більш високий рівень трудової міграції - 1,5 млн осіб. Тобто кількість трудових мігрантів з України скоротилася приблизно на 20%.

Але тоді опитувалися лише населення працездатного віку з шести західних областей. Це спотворило екстрапольовані на всю країну дані, оскільки на заході України рівень трудової міграції вище: у II півріччі 70% жителів західних областей, які планували виїхати за кордон, збиралися зробити це саме з метою роботи; друге місце зайняли жителі півдня країни з показником 48,6%.

Однак скорочення міграції викликано і реальними факторами: світовою економічною кризою і звуженням можливостей для працевлаштування за кордоном, каже директор Інституту демографії та соціологічних досліджень НАНУ Елла Лібанова.

Дослідження показало, що серед трудових мігрантів найбільше чоловіків - 775 тис., тоді як жінок - 406 тис. Найчастіше роботу за кордоном шукають жителі сільської місцевості. Портрет типового трудового мігранта виглядає наступним чином: українець у віці 37 років, одружений, має повну середню освіту, знає мову країни перебування.

"У чоловіків після 50 років рівень міграції падає, у жінок, навпаки, зростає. Тенденція пояснюється тим, що чоловіки займаються більш важкою роботою", - відзначає директор департаменту статистики праці Держстату Інеса Сеник.

Найбільша кількість мігрантів на заході України - 10,8%, в інших чотирьох регіонах їх частка становить 1-1,9%.

Читайте також: Янукович модернізував Державну службу зайнятості України