ua en ru

Кількість переселенців в Україні реально менше 1 млн осіб, - Яценюк

Кількість тимчасово переміщених осіб в Україні реально менше 1 млн осіб. Про це під час прес-конференції українським телеканалам заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"За офіційними даними, у нас 1,1 млн внутрішньо переміщених осіб. Це ті люди, які виїхали з Донецької та Луганської областей, втратили роботу, будинок. Але я почав розбиратися з неофіційною статистикою. І прийшов до висновку, що у нас набагато менше, ніж 1 млн таких переміщених осіб", - зазначив Яценюк.

При цьому він звернув увагу на те, що офіційно лише 30 тис. з усієї кількості внутрішньо переміщених осіб стали на облік до служби зайнятості для отримання нових робочих місць.

Яценюк нагадав, що дав доручення Мінсоцполітики провести соцопитування серед тих, хто подав документи на отримання статусу внутрішньо переміщених осіб.

"З них тільки 100 тис. відповіли, що потребують працевлаштування. Але чомусь зареєструвалися лише 30 тис." - зазначив прем'єр.

Яценюк підкреслив, що самі переселенці повинні виявляти мотивацію, а держава забезпечить зі свого боку матеріальні виплати: "Для їх забезпечення ми додатково передбачаємо ще 3 млрд грн".

Нагадаємо, за даними ООН, в Україні зареєстровано 980 тис. переселенців.