ua en ru

Інваліди праці провели акцію проти знищення Фонду соцстрахування

Підопічні фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, зажадали від глави Міністерства соціальної політики Людмили Денисової не допустити прийняття законопроекту №5080, який фактично знищить систему соціального страхування. Про це заявили кілька сотень інвалідів праці, які прийшли в п'ятницю, 24 жовтня, під стіни Мінсоцполітики.

Зі слів мітингувальників ініціативи Денисової і її заступника Віктора Іванкевича покликані знищити фонд соціального страхування, і перший крок, який реалізують чиновники на шляху до псевдореформированию, це спроба люстрації дирекції фонду.

"Вся наша громада інвалідів зібралася для того що б підтримати Валерія Акопяна, ми за те, щоб знищити законопроект №5080, підписаний Денисової. Також ми виступаємо проти рейдерського захоплення, яка намагається реалізувати на догоду чиновників група проплачених громадських діячів, під виглядом шахтарів-регресників. Їх безсила злість, але вона спрямована на найбільш беззахисних людей. Фонд повинен бути незалежним. Там працюють тисячі людей, вони в обличчя знають інвалідів, вони постійно допомагають їм, тому ніякого об'єднання не повинно бути", - прокоментував пікет під Мінсоцполітки один з учасників Володимир Левицький.

Також у зверненні потерпілих інвалідів праці на виробництві, викладено вимогу про збереження фонду самостійною самоврядною організацією. Так як 14 років існування закладу, потерпілі на виробництві регулярно і в повному обсязі отримують усі види соціальних послуг і виплат. А протягом 2012-2013 рр., завдяки нинішньому керівництву Фонду, так званий "регрес" був перерахований в рази, що забезпечило підвищення щомісячних соціальних виплат в середньому на 600-800 гривень для кожного підопічного.

У той же час, норми законопроекту № 5080 передбачають, з 1 січня 2015 р. створення єдиного фонду соцстраху, який об'єднає фонд від нещасних випадків і Фонд з тимчасової втрати працездатності і підпорядкує їх безпосередньо Мінсоцполітики.

Розпоряджатися в цьому випадку бюджетами Фондів буде Міністерство, а не соціальні партнери, які цей фонд і наповнюють.
На думку мітингувальників, це зруйнує існуючу систему страхових виплат і призведе до зниження щомісячних нарахувань, які для більшості потерпілих на виробництві є єдиним джерелом доходів.

Інваліди праці провели акцію проти знищення Фонду соцстрахування