ua en ru

ДСІВУ підготувала законопроект про захист авторських та суміжних прав в інтернеті

Держслужба інтелектуальної власності (ДСІВУ) підготувала законопроект "Про захист авторських і суміжних прав в інтернеті". Вчора документ був опублікований для громадського обговорення на сайті Міністерства освіти і науки, пише "Комерсант-Україна".

Ініціатива відомства спрямована на боротьбу із зростаючим рівнем піратства в мережі, йдеться в аналізі його регуляторного впливу. Нинішні норми закону "Про авторські та суміжні права" діють ще з 2001 р. і не дозволяють ефективно захищати інтелектуальну власність в інтернеті, наголошується в документі.

Законопроект пропонує правовласникам звертатися зі скаргою на піратські сайти в Держслужбу інтелектуальної власності. При зверненні заявнику необхідно буде надати копії реєстраційних документів, нотаріально завірені копії договорів, що підтверджують його авторські або суміжні права, перелік піратських файлів, розміщених в інтернеті, а також завірені переклади документів, якщо вони випущені на іноземних мовах. Одночасно правовласник повинен буде звернутися до хостинг-провайдера, на потужностях якого розміщений піратський контент. Останній у свою чергу буде зобов'язаний у дводенний термін повідомити адміністрацію ресурсу про скаргу.

ДСІВУ надається 10 днів на розгляд звернення правовласника - за цей період вона зобов'язана визначити, чи законно розміщений контент, а також опублікувати на своєму сайті перелік адрес, за якими знаходиться піратська продукція. Після публікації у адміністрації ресурсу-порушника є два тижні, щоб надати відомству документи, що підтверджують законність розміщення. Після отримання цих документів Держслужба протягом 10 днів буде зобов'язана прийняти остаточне рішення про те, чи має місце порушення авторських або суміжних прав, а потім надіслати рішення заявнику, адміністрації ресурсу і хостинг-провайдеру. За розгляд документів відомство має намір стягувати плату - як з правовласників, так і з власників ресурсів - 1% неоподатковуваного мінімуму (0,17 грн) за кожен аудіофайл, зазначений у заяві, і один неоподатковуваний мінімум за кожен відеофайл або комп'ютерну програму.
У тому випадку, якщо контент, розміщений на дата-центрі, визнаний піратським, хостинг-провайдер зобов'язаний заблокувати доступ до файлів, а якщо така технічна можливість відсутня - і зовсім відключити ресурс-порушник від інтернету. Дата-центри також зобов'язані розривати договори з сайтами, тричі протягом року викритими в розміщенні піратських файлів.

Новий законопроект набагато ліберальніше по відношенню до інтернет-ресурсів та хостинг-провайдерам, ніж попередня ініціатива держслужби. У законопроекті "Про врегулювання авторського права і суміжних прав", розробленому за участю відомства та поданому народними депутатами попереднього скликання Максимом Луцьким (Партія регіонів), Катериною Самойлик (Компартія) і Олегом Зарубінським (Блок Литвина) в 2010 р., пропонувалося зобов'язати дата- центри відключати піратські сайти по першому заявою правовласників, а в разі відмови - залучати їх до відповідальності за порушення авторських прав. Цей законопроект був прийнятий в першому читанні ще в 2010 р., але так і не був включений до порядку роботи парламенту нового скликання. "Такий правовий режим суперечив би міжнародній практиці", - зазначають зараз в держслужбі.

На реформуванні законодавства про авторські та суміжні права наполягають саме міжнародні організації. На початку травня торгове представництво США з подачі американських правовласників назвало Україну головною піратської країною світу. Минулого тижня американський уряд почало розслідування ситуації з порушенням прав інтелектуальної власності в країні.

Читайте також: США почали розслідування щодо "піратства" в Україні