ua en ru

Google, Apple і Facebook хочуть розкривати дані про запити розвідки

Провідні комп'ютерні компанії, включаючи Google, Apple і Facebook, звернулися до влади з проханням дозволити їм розкривати умови співпраці з розвідкою. Про це йдеться у спільному посланні інтернет-гігантів до уряду і Конгресу.

Провідні комп'ютерні компанії, включаючи Google, Apple і Facebook, звернулися до влади з проханням дозволити їм розкривати умови співпраці з розвідкою. Про це йдеться у спільному посланні інтернет-гігантів до уряду і Конгресу, передає агентство Reuters.

Копії листа направлені до Міністерства юстиції США, голові Агентства національної безпеки - генералу Кіту Олександру та директору Національної розвідки США Джеймс Клеппер.

Раніше з аналогічними закликами до Білого дому виступали Microsoft, Yahoo!, Linkedin Corp, Twitter та інші компанії.

Кремнієва долина просить дозволу регулярно повідомляти про кількість запитів з боку розвідки, а також про кількість підозрюваних і конкретних гаджетах, які викликали зацікавленість спецслужб.

Читайте також: Google, Facebook і Microsoft мають намір розкрити інформацію про запити спецслужб

"Інформація про те, як і наскільки часто спецслужби вдаються до подібних можливостей у вигляді електронного стеження, дуже важлива для американського народу. Громадськість США володіє правом на суспільну дискусію про доречність подібних засобів. Іноземні користувачі американських комп'ютерів також стурбовані безпекою та приватністю свого листування і спілкування", - йдеться в посланні.

Раніше на цьому тижні секретний суд FISA закликав уряд США частково розкрити подробиці указу 2008 р. про приписах Yahoo! співпрацюватиме з Агентством національної безпеки. Матеріали повинні бути опубліковані до 26 серпня.

Читайте також: Влада США зробила у Facebook 9-10 тис. запитів про користувачів

Раніше, спираючись на отриману інформацію від колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена, газети Guardian і Washington Post повідомили, що американські спецслужби отримали доступ до даних про мільйони телефонних дзвінків, а також до серверів найбільших інтернет-компаній. Влада США наполягає, що за місцевими законами збір інформації не заборонений законодавством.

В даний час 29-річний американець шукає політичний притулок у будь-якій країні, "яка підтримує свободу слова". Зараз він перебуває в московському аеропорту "Шереметьєво". Навколо нього вже розгорівся справжній міжнародний скандал.

Читайте також: Суд у США зобов'язав Google видавати ФБР дані користувачів

Секретна програма спецслужб носить назву Prism. Імовірно, програма Prism дозволяє ФБР і Національному агентству безпеки отримувати доступ до електронної пошти, листування в веб-чатах та інших комунікацій. Дані використовуються для виявлення іноземних громадян, яких підозрюють у терористичній діяльності і шпигунстві.