ua en ru

"Дні України у Великобританії" урочисто відкриті в Британському Парламенті

У Британському Парламенті сьогодні, 17 жовтня 2013 р., відбулося офіційне відкриття "Днів України у великій Британії" - грандіозного фестивалю української культури, організованого благодійним фондом Firtash Foundation за фінансової підтримки GroupDF.

Більше 100 осіб - державних діячів, громадських і бізнес-лідерів, представників ЗМІ Великобританії та України - зібралися в стінах знаменитого Черчілль-Холу, в якому проводяться засідання уряду і зборів правлячої партії Великобританії. Зокрема, у церемонії взяли участь Лорд Різбі, голова Британсько-українського товариства.

"Цей фестиваль стане визначним заходом напередодні вільнюського саміту "Східного партнерства", адже угода про асоціацію з Євросоюзом стане другим за значимістю подією для нашої країни після проголошення незалежності в 1991 році", - особливо підкреслив перший Президент України Леонід Кравчук.

Під час офіційного прийому з вітальними промовами виступили Джон Віттінгдейл, член парламенту Великобританії, голова міжпартійного комітету з ЗМІ та культури, голова багатопартійної парламентської групи у зв'язках з Україною; Лада Фірташ, творець і керівник Firtash Foundation, голова організаційного комітету "Днів України у Великобританії"; Володимир Хандогій, посол України у Великобританії.

Віце-прем'єр України Костянтин Грищенко також зачитав вітальне слово від Президента України Віктора Януковича.

"Ми цінуємо підтримку Великобританії євроінтеграційних прагнень України... І заходи, які відбудуться в рамках "Днів України у Великобританії" допоможуть британцям краще зрозуміти Україну", - сказано, зокрема, у вітальному листі Віктора Януковича.

"Сьогодні бізнес перестав займатися виключно собою і почав займатися питаннями своєї країни. І нам важливо спільно просувати Україну. Так, ми знаємо, що наша країна знаходиться на складному історичному етапі, але саме тому вона потребує наших діях, проектах, аналогічних "Дні України у Великобританії", - сказав на відкритті фестивалю голова Group DF Дмитро Фірташ.

Раніше, сьогодні о 8 годині ранку за лондонським часом, з нагоди старту "Днів України у Великобританії", голова ради GroupDF Дмитро Фірташ та голова благодійного фонду Firtash Foundation Лада Фірташ урочисто відкрили торги на одній з найбільших фінансових майданчиків Європи - Лондонській торговельній біржі.

Також, сьогодні фестиваль продовжиться урочистим гала-вечора, який проходитиме в музеї природознавства. Представників політичної та ділової еліти Великобританії та України очікує насичена концертна програма. Вони зможуть насолодитися виступами відомого українського композитора Мирослава Скорика і баса Сергія Магери у супроводі оркестру, скрипаля-віртуоза Олександра Божика та бандуриста Романа Гриньківа. Також гості побачать ряд арт-перфоменсів та подання визнаних артистів балету - таких як Івана Путрова і Тетяни Лезовой. Кульмінацією вечора стане виступ Олега Скрипки і Ле Гранд Оркестру.

"Дні України у Великобританії" - фестиваль української культури, який проходить з 17 по 19 жовтня 2013 р. в Лондоні. Протягом трьох днів відомі українські художники, артисти, музиканти, дизайнери та найкращі народні майстри продемонструють весь колорит України: її мистецтво, класичну, і сучасну етнічну музику, моду, кухню і народні ремесла. Організатор фестивалю - благодійний фонд Firtash Foundation, заснований Дмитром і Ладою Фірташ, спонсором виступає міжнародна група компаній GroupDF.

Firtash Foundation - приватний благодійний фонд, заснований Дмитром і Ладою Фірташ. Головна мета фонду - довгострокова системна підтримка освіти та культури в Україні, підвищення творчого та інтелектуального потенціалу української молоді. Пріоритетні напрями фонду - підтримка талановитої, цілеспрямованій українській молоді з активною життєвою позицією, сприяння вивченню української мови, історії та культури України в Західній Європі і підтримка української культури, збереження та відродження національного, культурного і духовного спадку. Одним з найбільш відомих проектів фонду є програма україністики в Університеті Кембриджу, яка дозволяє вивчати українську мову, історію, культуру, літературу і кінематограф іноземним студентам.

Group DF - диверсифікована міжнародна група компаній, бізнес якої представлений в 11 країнах Європи і Азії. Основні напрями діяльності групи - азотний, титановий, газовий і банківський бізнес. Group DF - один з найбільших інвесторів в хімічну промисловість та енергетику на території Східної Європи. Також група розвиває активи в сферах сільського господарства, медіа, виробництва кальцинованої соди, енергетичної інфраструктури і нерухомості. Прагнучи бути прозорою і зрозумілою для фінансових інститутів і ринків капіталу, група впроваджує міжнародні стандарти корпоративного управління. Загальна чисельність співробітників групи - більше 100 000 тис. Засновником і власником Group DF є відомий український інвестор Дмитро Фірташ.