ua en ru

РНБО ухвалила Стратегію нацбезпеки України

РНБО ухвалила Стратегію нацбезпеки України Фото: засідання РНБО 6 травня 2015 року

Стратегія розрахована на реалізацію до 2020 року пріоритетів політики національної безпеки

Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) на засіданні 6 травня прийняв Стратегія національної безпеки України - основний документ військового планування. Про це йдеться в повідомленні прес-служби РНБО.

"Стратегія розрахована на реалізацію до 2020 року пріоритетів політики національної безпеки, а також реформ, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС і Стратегією сталого розвитку "Україна - 2020". Головне в Стратегії - створення нової системи забезпечення національної безпеки і оборони, здатної гарантувати державний суверенітет і територіальну цілісність України від всього комплексу можливих загроз, передусім, від збройної агресії", - сказано в повідомленні.

Також РНБО розглянуто питання про посилення обороноздатності держави та вжиття додаткових заходів для її забезпечення. Ретельно проаналізовано воєнні загрози та можливі сценарії розвитку ситуації, оброблені оперативні заходи з протидії військової агресії.

"На засіданні схвалено комплекс заходів по прискоренню будівництва фортифікаційних ліній і рубежів, зміцнення оборонних та безпекових можливостей держави, розвитку системи медичного забезпечення військовослужбовців. За зрив термінів будівництва оборонних рубежів отримали догани голови Донецької та Закарпатської обласних державних адміністрацій", - зазначили в РНБО.

Разом з тим, як повідомляється, прийняті важливі рішення щодо розвитку потенціалу та системи управління оборонно-промисловим комплексом, забезпечення Збройних сил України та Національної гвардії сучасним озброєнням і військовою технікою національного виробництва, удосконалення ракетних технологій. Також створена Міжвідомча комісія з питань оборонно-промислового комплексу (робочий орган Ради національної безпеки і оборони України).

За результатами розгляду питання "Про заходи по посиленню боротьби з злочинністю" вирішено розробити і прискорити прийняття відповідного законодавчого забезпечення, зокрема, Закону "Про Національної поліції".
"Комплекс невідкладних заходів по боротьбі зі злочинністю, перш за все, буде спрямований на попередження і розслідування особливо тяжких злочинів з використанням вогнепальної зброї, таких як: умисні вбивства, бандитизм, незаконне позбавлення волі, рейдерство", - запевнили в РНБО.

Рада нацбезпеки і оборони України також заслухав доповідь міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова щодо стану розслідування резонансних злочинів.

Крім того, на засіданні було розглянуто питання забезпечення енергетичної безпеки держави. Передбачено вжиття заходів щодо демонополізації енергетичних ринків, диверсифікації джерел надходження енергоносіїв, розвитку ядерної енергетики, використання прихованих резервів паливно-енергетичного комплексу, забезпечення енергетики вугіллям всіх марок, підготовки до опалювального сезону 2015-2016 рр.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко хоче внести членство України в НАТО в Стратегію нацбезпеки.