ua en ru

РНБО схвалила нову військову доктрину, яка визначає РФ противником України

РНБО схвалила нову військову доктрину, яка визначає РФ противником України Фото: секретар РНБО Олександр Турчинов

У документі також зазначено умови звільнення тимчасово окупованих територій

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) сьогодні, 2 вересня, на засіданні схвалив нову військову доктрину, в якій Російська Федерація визначається противником України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби РНБО України.

"2 вересня відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, в ході якого було схвалено і запропонований для затвердження Президентові України проект нової редакції Воєнної доктрини України", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням РНБО нова Військова доктрина України:

  • визначає Російську Федерацію військовим противником України та умови звільнення тимчасово окупованих територій України;
  • виходить з високої ймовірності великомасштабного застосування військової сили проти України як головної загрози національній безпеки України у воєнній сфері;
  • підтверджує відмову від політики позаблоковості та відновлення стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію;
  • визначає ознаки виникнення збройного конфлікту всередині України, в тому числі інспірованого іноземними державами;
  • враховує збільшення ролі інформаційно-психологічних операцій;
  • підкреслює необхідність вдосконалення системи мобілізаційної підготовки та мобілізації та істотного збільшення професійної складової у Збройних Силах України та інших військових формуваннях;
  • формулює заходи з підготовки держави до оборони, необхідні для відновлення державного суверенітету і територіальної цілісності держави, а також завдання розвитку оборонного та безпекового потенціалу України як необхідної умови відсічі збройної агресії тощо.

Зазначимо, воєнна доктрина України ґрунтується на Стратегії національної безпеки України і є базовим документом військового планування.

Зазначається, що проект пройшов громадське обговорення із залученням представників органів державної влади України, так і експертів недержавних організацій, а також іноземних радників, акредитованих при Офісі НАТО в Україні.

Обговорили на РНБО нову редакцію воєнної доктрини України. Документ констатує, що нашим воєнним противником є Російська ...

Posted by Петро Порошенко on 2 сентября 2015 г.

Нагадаємо, РНБО у ході засідання також вирішив розширити перелік юридичних і фізичних осіб Росії та інших країн, щодо яких застосовуються санкції.