ua en ru

У санкційні списки Росії потрапили понад 200 західних чиновників, - джерело

У санкційні списки Росії потрапили понад 200 західних чиновників, - джерело

У чорні списки іноземних громадян, яким може бути заборонено в'їзд в Росію, увійшли понад 200 осіб. Про це повідомляють "Известия" з посиланням на джерело, близьке до адміністрації Президента РФ.

Велика їх частина потрапили в чорний список - політики, чиновники і антиросійськи налаштовані громадські діячі країн Євросоюзу, частини списку складають також громадяни США.

Перше місце за кількістю таких громадян займають США - понад 60 осіб. З найбільш впливових фігур в ньому виявилися заступник помічника Президента США з національної безпеки Керолайн Аткінсон, помічники Президента США Деніел Пфайффер і Бенджамін Роді, лідер фракції більшості в конгресі США Гаррі Рід, спікер палати представників конгресу США Джон Бэйнер, голова сенатського комітету з закордонних справ Роберт Менендес, сенатори Мері Лэндрю, Джон Маккейн, Деніел Коутс. Крім того, в цьому списку залишаються громадяни США, що потрапили в чорний список РФ ще з відповідних заходів до "закону Магнітського". У їх числі політики, прокурори, судді, військові, представники спецслужб і колишні чиновники, причетні до порушень прав людини.

В інших країнах кількість громадян, які не зможуть потрапити в Росію, коливається в середньому від 10 до 20 осіб.

Наприклад, у Канаді під санкції потрапили 13 провідних політиків. У їх числі радник прем'єр-міністра з зовнішньої та оборонної політики Крістін Хоган, керівник апарату прем'єр-міністра Уейн Вутерс, заступник керівника апарату прем'єр-міністра Жан-Франсуа Трамбле, спікер палати громад парламенту Ендрю Шир, лідер фракції Консервативної партії в палаті громад парламенту Пітер ван Лоан. Крім того, глави комітетів обох палат парламенту по закордонних справах Рэйнел Андрійчук і Дін Еллінсон, члени палати громад Поль Дюар, Ірвін Котлер, Тед Опітц, Христя Фріленд, Джеймс Безан і президент Канадського українського конгресу Пол Грод.

У списку санкцій РФ виявилися і 15 громадян Угорщини. Як повідомило джерело, близьке до МЗС РФ, в їх числі політики, урядовці і громадські діячі, відкрито пропагують русофобські погляди, в тому числі один з колишніх прем'єр-міністрів Угорщини. Як зазначають у відомстві, зараз велика частина списків є закритою і не надається публічності, дізнатися про те, що громадянин тієї чи іншої країни опинився в списку, можна в будь-якому посольстві РФ.

Не виключено, що в майбутньому списки будуть розширені. Як повідомив виданню співрозмовник, за останній час в уряді, і в адміністрації президента відбулося кілька нарад, присвячених санкцій. Їх результатом стало вказівку МЗС РФ посольствам у країнах, які запровадили санкції проти РФ, скласти списки громадян, проводять активну антиросійську політику, а також мають активи в Росії.

"Ми не виявляємо особливого бажання грати в подібні заборонні гри із Заходом. Але якщо вони продовжать проявляти активність в санкції, то ми пустимо в хід нові чорні списки, які підготували диппредставництва", - повідомило джерело.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що голова Європейської Ради Дональд Туск, канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент Франції Франсуа Олланд працюють над компромісною пропозицією" щодо санкцій проти Росії.

Напередодні Президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорили питання пом'якшення санкцій проти РФ.