ua en ru

Україна в 2012 р. вийшла на 4-е місце в світі серед експортерів озброєння, поставивши продукції на 1,33 млрд дол., - СІПРІ

У 2012 році вперше дані Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (СІПРІ) перевершили показники "Укрспецекспорту". Про це пише видання "Комерсант-Україна".

"У 2012 році Україна вийшла на 4-е місце серед експортерів озброєння, - заявив експерт Микола Сунгуровський. - За даними "Укрспецекспорту", обсяги постачань з України торік складали 1,024 млрд дол., а за інформацією СІПРІ - 1,334 млрд дол.".

Таким чином, в рейтингу експортерів в 2012 році Україна розташувалася після США, Росії і Китаю. "Таке різке зростання, очевидно, відбулося через контракт з Китаєм. Швидше за все, це був контракт на поставки кораблів на повітряній подушці", - припустив Сунгуровський.

За даними СІПРІ, починаючи з 1998 року військові витрати в світі постійного росли. Досягнувши в 2011 році відмітки 1,73 трлн дол., зростання припинилося. Як пояснив Сунгуровський, це відбулося тому, що США і їх союзники не почали збільшувати військові бюджети. Разом з тим Росія, Китай, Саудівська Аравія, Південна Корея і Туреччина збільшили військові витрати. За останні десять років оборонний бюджет Китаю виріс на 170%, Саудівської Аравії - на 90%, Росії - на 79%.

Читайте також: Китай увійшов до топ-5 експортерів озброєнь