ua en ru

Китай увійшов до топ-5 експортерів озброєнь

Китай, який серйозно наростив обсяг експорту зброї за останні роки, зумів увійти в провідну п'ятірку країн - експортерів озброєнь, повідомляє Reuters.

Піднявшись на п'яту сходинку, Піднебесна витіснила з неї конкурентів з Великобританії. Поза досяжністю для КНР залишаються головні супротивники по холодній війні - США і Росія, на їх частку припадають 30% і 26% від глобального ринку. Іншими великими гравцями є Німеччина і Франція.

За підрахунками експертів Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), в період з 2008 по 2012 рр.. обсяг експорту зброї в Китаї виріс на 162%. При цьому частка в глобальному масштабі зросла з 2% до 5%. У доповіді підкреслюється, що ситуація є унікальною: останні 50 років становище п'яти перших експортерів зброї не мінялося.

Примітно, що КНР не тільки активно продає свою, але й закуповує іноземну зброю, в чому поступається лише Індії. Політику переозброєння за рахунок покупок на зовнішньому ринку проводять також Пакистан, Південна Корея і країни Близького Сходу.

Однак у майбутньому гіганти збройової торгівлі можуть розгубити ринки збуту. У прогнозі вчених з Осло, опублікованому в журналі International Studies Quarterly, стверджується, що до 2050 р. кількість великих збройних конфліктів у всьому світі скоротиться вдвічі. Цьому сприятиме повсюдне поширення вищої освіти, зниження показників дитячої смертності та уповільнення темпів зростання населення.

Читайте також: Продажі зброї у світі скоротилися вперше за останні 20 років