ua en ru

Україна може відмовитися від будівництва LNG-терміналу, у випадку вдалих переговорів по газу з РФ, - джерело

Будівництво терміналу з прийому зрідженого газу опинилося під загрозою зриву. Держпідприємство, що управляє проектом, ініціювало скасування тендеру на залучення кредиту, необхідного для фінансування проектно-кошторисних робіт і початкового етапу будівництва, пояснивши це змінами в планах. Однак джерело в Міненерго стверджує, що в разі вдалих переговорів з Росією про ціну газу від будівництва терміналу можуть і зовсім відмовитися. А це може завдати шкоди енергетичній безпеці країни, відзначають експерти, повідомляє "Комерсант-Україна".

Держпідприємство "Національний проект" LNG-термінал" не змогло залучити два кредити на загальну суму 221,9 млн євро. В системі розкриття тендерної інформації компанія пояснила, що торги були скасовані, оскільки на участь в них було подано менше двох заявок. Чи була подана хоч одна заявка, і чия, на держпідприємстві повідомити відмовилися. Керівник координаційної ради ДП Сергій Євтушенко пояснив, що держпідприємство саме ініціювало скасування тендеру. Це пов'язано з прискоренням реалізації проекту.

"Реалізація першого етапу проекту буде здійснена за рахунок використання сучасної технології морського базування регазифікаційного заводу в партнерстві з американською компанією Exelerate Energy", - заявив пан Євтушенко. За його словами, це забезпечить постачання газу в Україну вже в наступному році. "Раніше оголошений тендер був орієнтований на більш тривале рішення - наземне базування терміналу, яке буде реалізовано не раніше ніж за три роки, на другому етапі реалізації проекту", - додав він. Кредит планувалося залучити на строк не менше семи років для розробки проектно-кошторисної документації, виконання підготовчих робіт та початковій стадії, а також будівництва морської частини проекту.

Зараз будівництво терміналу під великим питанням, тому керівництво держпідприємства не вело активних переговорів з банками, стверджує джерело в Міненерго. "Проект перейшов в неактивну фазу. З одного боку, ми не отримали дозволу Туреччини на прохід суден зі скрапленим газом через протоку Босфор. З іншого - зараз ведуться активні переговори про зниження вартості російського газу. Якщо вдасться домовитися про його здешевленні, то LNG-термінал стане непотрібним", - говорить співрозмовник у міністерстві.

Народний депутат від "Батьківщини" Сергій Пашинський вважає, що проект LNG-терміналу має більшою мірою політичне значення. "Країні потрібен альтернативне джерело постачання газу на випадок перебоїв з російським паливом. Це питання енергетичної безпеки, а не економіки. Такі проекти у всьому світі фінансуються не за рахунок банківських кредитів, а за рахунок держбюджету", - відзначає він.

Читайте також: "Газпром" вимагає від України законодавчих гарантій оренди ГТС, - джерело.