ua en ru

У російському суді оскаржили анексію Криму

У російському суді оскаржили анексію Криму Фото: Михайло Аншаков

Скаргу подали керівник Товариства захисту прав споживачів "Громадський контроль" Михайло Аншаков і його соратники

У Конституційний суд Росії сьогодні, 30 червня, троє громадян: керівник Товариства захисту прав споживачів "Громадський контроль" (ТЗПС) Михайло Аншаков і його соратники Валерій Відставних і Костянтин Селезньов - подали скаргу щодо незаконності анексії Криму, передає РБК.

Підставою для звернення до КС у тексті скарги позивачі називають невизначеність у тому, чи відповідає Конституції РФ (її статтями 15 (ч. 4), 16 (ч. 2) Федеральний конституційний закон від 21.03.2014 №6-ФКЗ (ред. від 31.12.2014) "Про прийняття у Російську Федерацію Республіки Крим та освіту у складі Російської Федерації нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя". Як вважають заявники, за змістом, придаваемому закону правозастосовчої практикою, допускається можливість порушення права громадян на об'єднання, закріплене в ст. 30 Конституції РФ (ч. 1)".

В якості прикладу у скарзі наводиться випадок із Міжнародним громадським рухом "Союз на підтримку російсько-української дружби", який заявники намагалися зареєструвати в 2014 р. Однак Міністерство юстиції РФ відмовило з-за того, що згідно із законом про прийняття Криму, республіка є суб'єктом РФ. "Створене на території даного суб'єкта структурний підрозділ не підтверджує міжнародний статус Руху", - відповів Мін'юст.

Заявники також мотивують скаргу тим, що положення ч. 4 ст. 15 Конституції наказують, що "загальновизнані принципи і норми міжнародного права і міжнародні договори Російської Федерації є складовою частиною її правової системи. Якщо міжнародним договором Російської Федерації встановлені інші правила, ніж передбачені законом, то застосовуються правила міжнародного договору".

"Чинним міжнародним Договором між Російською Федерацією і Україною про російсько-український державний кордон територія півострова Крим, включаючи республіку Крим і місто Севастополь, визначається як частина України", - заявили Аншаков, Відставних і Селезньов.

Анексія Криму порушила "континуитет (безперервність конституційного ладу), що ставить під сумнів безперервність міжнародних державних зобов'язань, легітимність нового конституційного ладу, можливість його стабільного існування, відсутність у ньому внутрішніх протиріч".

Нагадаємо, російської товариство захисту прав споживачів "Громадський контроль" радить росіянам отримувати дозвіл від України для поїздки в Крим.