ua en ru

Росія заблокує рішення РБ ООН про трибунал по Boeing 777, - Чуркін

Росія заблокує рішення РБ ООН про трибунал по Boeing 777, - Чуркін Фото: постпред Росії при ООН Віталій Чуркін

Якщо резолюція набере дев'ять або більше голосів, Росія накладе на неї вето

Росія має намір проголосувати проти проекту резолюції про створення трибуналу по краху Boeing на Донбасі. Про це заявив постпред Росії при ООН Віталій Чуркін, передає "РИА Новости".

"Ми будемо голосувати проти, в цьому у мене сумнівів немає. Якщо резолюція набере дев'ять або більше голосів, це буде вето", - заявив Чуркін.

За його словами, якщо резолюція набере менше дев'ятьох голосів, то це буде "просто негативне голосування". "На жаль, я думаю, що дев'ять голосів, швидше за все, набереться", - припустив постпред.

Чуркін висловив надію, що малайзійський проект про створення трибуналу не буде поставлений на голосування 29 липня. "У мене є така надія, тому що я абсолютно не бачу, що і як від цього виграє. Мені здається, що наші аргументи, і ми відкрито їх наводимо, надзвичайно переконливі", - пояснив він.

Раніше російський постпред вже висловлював сумнів в тому, що Рада схвалить резолюцію по трибуналу. При цьому 25 липня він зазначав, що ще не отримав з Москви остаточних інструкцій про те, як Росії слід проголосувати під час розгляду документа.

20 липня Росія внесла в Радбез свій проект резолюції по Boeing. У документі йдеться про сумніви Москви в об'єктивності розслідування катастрофи "через проблеми з прозорістю при його організації і методами роботи, які можуть негативно вплинути на його результат. Представники російської сторони також вказували, що авіакатастрофа під Донецьком не є загрозою міжнародному миру і безпеці, тому ООН не слід скликати міжнародний кримінальний суд для притягнення винних до відповідальності.

Пасажирський Boeing авіакомпанії Malaysia Airlines розбився в Донбасі 17 липня 2014 року під Донецьком. На борту літака, що слідував рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, перебували 298 осіб. У результаті катастрофи всі пасажири і члени екіпажу загинули. Розслідуванням катастрофи займається міжнародна слідча група під керівництвом Нідерландів.