ua en ru

У Росії порушили справу за фактом обстрілу Горлівки

У Росії порушили справу за фактом обстрілу Горлівки Фото: представник слідчого комітету РФ Володимир Маркін

Слідчий комітет РФ звинуватив українських військових у знищенні російськомовних жителів Донбасу

Головним слідчим управлінням Слідчого комітету Росії по факту обстрілу м. Горлівка Донецької області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 105, ч. 3 ст. 30, ч. 2 ст. 105, ч. 1 ст. 356 КК РФ (вбивство і замах на вбивство, застосування заборонених засобів і методів ведення війни). Про це йдеться в повідомленні на сайті слідчого комітету Росії.

"За даними слідства, 26 травня 2015 року близько 20 години 15 хвилин невстановлені особи з числа військовослужбовців Збройних Сил України та Національної гвардії України, виконуючи завідомо злочинні накази вищестоящих командирів та посадових осіб Міністерства оборони України та Національної гвардії України, здійснили прицільний артилерійський обстріл з важких видів озброєння калібру не менше 122 мм, має високі вражаючі властивості, об'єктів цивільної інфраструктури, що не є військовими цілями, у місті Горлівці. В зону обстрілу потрапили житлові будинки на вулицях Планерна і Озеряновская, а також прилегла до них територія. В результаті артилерійського обстрілу загинули три людини, серед яких малолітня дівчинка 2004 року народження. Ще двом громадянам, в тому числі 2-річній дитині, завдано шкоди здоров'ю різного ступеня тяжкості", - сказано в повідомленні.

Слідство вважає, що нападники переслідували мету "знищення національної групи російськомовних осіб, які проживають на території Донбасу".

Нагадаємо, напередодні представник Адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник заявив, що Горлівка була обстріляна бойовиками з метою звинувачення українських військових і виправдання відправки "гуманітарних конвоїв" РФ на Донбас.

Зазначимо, прокуратура Донецької обл. кваліфікувала обстріл Горлівки як теракт.