ua en ru

РФ знову заблокувала розширення мандату ОБСЄ на кордоні з Україною, - МЗС

РФ знову заблокувала розширення мандату ОБСЄ на кордоні з Україною, - МЗС Фото: пост місії ОБСЄ на кордоні України і РФ

ОБСЄ лише продовжила мандат місії на КПП "Гуково" і "Донецьк" на 3 місяці

Російська Федерація в черговий раз заблокувала можливість розширення діяльності місії спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" на всі пункти пропуску на ділянці українсько-російського кордону, яка межує з окремими районами Донецької і Луганської областей, у зв'язку з чим був лише продовжений мандат місії на зазначених КПП на наступні три місяці. Про це йдеться в коментарі Міністерства закордонних справ України (МЗС) від 19 червня.

"Вважаємо, що така позиція РФ є красномовним свідченням відсутності готовності і бажання російської влади здійснювати конкретні практичні кроки для забезпечення повного виконання Мінських домовленостей, одним з підписантів яких є російська сторона", - сказано в коментарі.

У відомстві знову закликали російську сторону забезпечити виконання п. 4 Мінського протоколу, яким передбачається здійснення постійного моніторингу на українсько-російському кордоні і верифікації з боку ОБСЄ.

"Враховуючи тривале постачання Росією в окремі райони Донецької та Луганської областей важких озброєнь, техніки, регулярних військ і найманців проведення ОБСЄ ефективного моніторингу цієї ділянки українсько-російського кордону має вирішальне значення для мирного врегулювання ситуації на Донбасі", - підкреслили в МЗС.

Як стало відомо, Європейський Союз виділяє додатково 18 млн євро для фінансування роботи спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні.