ua en ru

РФ припиняє роботу над "Турецьким потоком"

РФ припиняє роботу над "Турецьким потоком" Фото: міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв

Росія припиняє роботу над низкою проектів інвестиційних і торговельних угод з Туреччиною

Російська Федерація (РФ) припиняє роботу над низкою проектів інвестиційних і торговельних угод з Туреччиною, в тому числі і над проектом газопроводу "Турецький потік". Про це заявив міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв, передає Interfax.ru.

"Це угода про торгівлю послугами та інвестиціями, це довгострокова п'ятирічна програма з 2016 по 2020 роки торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва, це угода про створення фонду спільних інвестицій", - пояснив Улюкаєв.

За його словами, проект газопроводу "Турецький потік" також підпадає під дію російського закону про спеціальні економічні заходи, які є правовою основою для прийняття Москвою обмежувальних заходів відносно Туреччини.

"Цей проект нічим не відрізняється від будь-якого іншого проекту, і точно так же мова йде про наше інвестиційне співробітництво", - сказав Улюкаєв.

Відповідаючи на питання про долю проекту АЕС "Аккую", Улюкаєв заявив: "Те ж саме".

Відзначимо, в липні 2015 року "Газпром" припинив роботи по будівництву "Турецького потоку". Пізніше, у вересні, в "Газпромі" повідомили, що "запуск "Турецького потоку" припинений через політичну кризу в Туреччині".

Нагадаємо, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв дав уряду два дні, щоб виробити обмежувальні заходи щодо Туреччини в економічній і гуманітарній сферах.

У свою чергу президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Туреччина буде продовжувати збивати літаки, у разі порушення повітряного простору країни.

Нагадаємо, 24 листопада, турецькі Військово-повітряні сили збили на кордоні з Сирією російський військовий літак Су-24. Туреччина заявила, що літак був збитий за порушення повітряного простору країни, про що військові були попереджені. Всього турецькі війська засікли на своєму кордоні два літаки РФ.

Президент РФ Володимир Путін назвав обстріл російського Су-24 "ударом у спину від посібників тероризму". Російський прем'єр Дмитро Медведєв заявив, що інцидент з російським літаком підірвав відносини Туреччини та Росії, в тому числі економічні.