ua en ru

У РФ поетові загрожує до 4 років в'язниці за слово "москаль"

У РФ поетові загрожує до 4 років в'язниці за слово "москаль" Фото: поет Олександр Бившев

Суд вивчав, що означає це слово у віршах вчителя

У Орловської області Росії пройшов суд у справі поета Олександра Бывшева, якого звинувачують у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі чи ненависті, передає "Російська служба ВВС".

Повідомляється, що на суді по справі орловського вчителя і поета Олександра Бывшева, написав вірші на підтримку України, вивчали сенс слова "москаль". Захист представила висновок київського Інституту мовознавства, в якому говориться, що слово "москаль" та похідні від нього у віршах Бывшева позначають російських військових, а не образливе прізвисько росіян взагалі.

Тим не менш, суддя відмовилася долучити цей висновок до справи і відхилила клопотання про нову експертизу, вважаючи достатнім висновок викладачки Орловського університету, яка підтверджує думку звинувачення, що вірші Бывшева збуджують ненависть і ворожнечу до росіян.

Учитель і поет Олександр Бившев в 2014 р. після анексії Росією Криму та початку війни на Донбасі, написав вірша "Українським патріотам" і "Українські повстанці", в яких в різких виразах закликав українців чинити опір інтервентам.

Слідчий комітет звинуватив його в "порушення ненависті або ворожнечі" до росіян за статтею 282, частини 1, Кримінального кодексу Росії. Ця стаття передбачає широкий спектр покарань, від обов'язкових робіт або штрафу до чотирьох років ув'язнення.

Нагадаємо, у Росії назвали головного свідка по справі аварії Boeing на Донбасі.