ua en ru

РФ готова надати Україні знижку на газ у IV кварталі, - Новак

РФ готова надати Україні знижку на газ у IV кварталі, - Новак Фото: Олександр Новак

Росія надасть Україні знижку на газ, якщо українська влада про це попросять

Росія готова надати Україні знижку на газ, так що в IV кварталі 2015 р. вартість палива може виявитися нижче, ніж в III кварталі. Про це в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

"Ми абсолютно розуміємо ситуацію, що у української сторони просто немає живих грошей для того, щоб розплачуватися в режимі передоплати за покупку газу. З нашої сторони створені всі умови, і на IV квартал російська сторона також готова буде забезпечувати продаж газу з урахуванням наданої знижки за цінами, які конкурентоспроможні і складаються в сусідніх країнах, наприклад, у Польщі", - заявив Новак.

Новак зазначив, що вартість газу для України розраховується за спеціальною формулою, виходячи із світової ціни на нафту, яка за останній час подешевшала, отже, повинен подешевшати і газ.

"Відповідно ціни в IV кварталі будуть дещо нижче, ніж у III кварталі по формулі", - додав він.

Однак Новак не назвав точний розмір майбутньої знижки, зазначивши, що спочатку влада України повинні звернутися до Росії з проханням про надання пільг.

Він також зазначив, що за газ, що поставляється в рамках реверсних поставок з Європи, Україна зараз платить на 20-30 дол. більше, ніж пропонувала Росія.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що ціна російського газу для України в четвертому кварталі 2015 р. складе близько 250 дол., однак Київ може претендувати на знижку, щонайменше, в 30-40 дол.