ua en ru

Раді рекомендували дати більше можливостей жінкам щодо представлення інтересів виборців

Раді рекомендували дати більше можливостей жінкам щодо представлення інтересів виборців Фото: Верховна Рада

У першій п'ятірці списку пропонується ввести частку представників однієї статі на рівні не більше 60%

Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції рекомендував парламенту надати більше можливостей жінкам щодо представлення інтересів виборців у радах різного рівня. Відповідний проект закону №2242 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків) було підтримано комітетом і з позитивним висновком направлено до комітету з прав людини, передає кореспондент РБК-Україна.

Законопроектом визначається порядок, який забезпечить загальне гендерне співвідношення на рівні не менше 30% і не більше 70% однієї статі у відповідних виборчих списках як виборів народних депутатів, так і виборів депутатів місцевих рад та депутатів Верховної Ради АРК. При цьому в першій п'ятірці пропонується ввести частку представників однієї статі на рівні не більше 60%.

Причому в першій за списком п'ятірці кандидатів у депутати, включених до виборчого списку, частка кандидатів однієї статі повинна становити не більше 60%; у кожній наступній за списком десятці кандидатів у депутати, включених до виборчого списку, частка кандидатів однієї статі повинна становити не більше 70%.

"Тільки прийняттям законопроекту цю проблему не вирішимо, тому що має бути усвідомлення в українському суспільстві про рівні права і можливості і чоловіків, і жінок брати участь у політичному процесі", - розповів у коментарі РБК-Україна перший заступник голови комітету з питань євроінтеграції Остап Семерак.

За його словами, відповідний законопроект буде прийнятий в Раді VIII скликання, оцінивши як досить високі шанси прийняття такого рішення. Разом з тим Семерак зазначив, що такі нововведення щодо забезпечення рівних прав жінок і чоловіків у виборчому процесі вже передбачені в одному із законопроектів про місцеві вибори, які сьогодні зареєстровані в парламенті.

Нагадаємо, за даними ООН, майже 4 млн українок хоча б раз у житті переживали фізичне насильство.