ua en ru

Рада підтримала суспільне мовлення

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України". За відповідне рішення проголосували 256 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Народний депутат від "Народного фронту", голова комітету з питань свободи слова та інформації Вікторія Сюмар заявила, що профільний комітет 11 лютого розглянув проект закону до другого читання.

"Під час підготовки до другого читання враховано одне з основних застережень щодо створення Національної громадської телерадіокомпанії, щоб убезпечити її в частині можливості приватизації або відчуження майна. Це була основна претензія", - сказала Сюмар.

За її словами, порівняльна таблиця поправок до другого читання включає 71 поправку, з них 31 - враховані, 9 - частково, 30 - відхилені.

Згідно з законопроектом, суспільне телебачення і радіомовлення України створюється у формі публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (далі - НСТУ), 100% акцій якого належить державі.

Як зазначається, утворення НСТУ здійснюється за рішенням Кабінету міністрів України відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, визначених цим законом.

"НСТУ здійснює мовлення не менш ніж на двох загальнонаціональних каналах мовлення багатоканальної ефірної телемережі: суспільно-політичному та культурно-освітньому та не менш ніж на трьох загальнонаціональних радіоканалах: суспільно-політичному, культурно-освітньому, молодіжному", - йдеться у документі.

Створення НСТУ не потребує попереднього дозволу Антимонопольного комітету України.

"Ціллю проекту Закону України є забезпечення діяльності НСТУ шляхом уточнення окремих положень Закону в частині визначення механізму створення НСТУ, його організаційно-правової форми, джерел фінансування, умов оплати праці працівників, захисту майнових прав НСТУ та інтересів трудового колективу, удосконалення діяльності органів управління, порядку формування і засад діяльності наглядової та редакційної рад", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей законопроект у першому читанні 13 січня 2015 р. За відповідне рішення проголосували 230 нардепів з 226 мінімально необхідних.

В Україні 14 травня 2014 р. офіційно опубліковано закон № 1227-VII "Про суспільне телебачення і радіомовлення України".