ua en ru

Рада зберегла спецрежим оподаткування ПДВ для аграріїв

Рада зберегла спецрежим оподаткування ПДВ для аграріїв Фото: Верховна Рада

ВРУ з другої спроби підтримала в першому читанні і в цілому законопроект № 2173а

Верховна Рада України з другої спроби підтримала в першому читанні і в цілому законопроект № 2173а "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість". За відповідне рішення проголосували 233 нардепа при 226 мінімально необхідних.

Під час першого голосування за цей законопроект віддали голоси тільки 224 парламентарія.

Законодавчим актом удосконалено функціонування системи електронного адміністрування податку на додану вартість для ефективного її запровадження на постійній основі з 1 липня 2015 року.

Голова комітету ВР з питань податкової і митної політики, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Ніна Южаніна зачитала під стенограму результати домовленості прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка і представників аграрного сектора.

Так, за її словами, всі розділи які стосувалися аграріїв, щодо скасування спец режиму з ПДВ по даному законопроекту вилучаються, а саме в статті 6, 12, 13 та інші статті, які стосуються аграріїв.

"Що стосується самого електронного адміністрування ПДВ... Ми вносимо доповнення до статті 200.1.4 Податкового кодексу, що стосується зарахування коштів платників на спецрахунок у системі електронного адміністрування. Доповнюємо його підпунктом б), який дозволить поповнювати рахунки з рахунків, відкритих у відповідних органах Казначейства, для проведення розрахунків з погашення заборгованості по різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого теплопостачання опалення та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню.... яка виникла у зв'язку з невідповідністю тарифів на ці послуги, що затверджувалися або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам з подальшим направленням коштів, згідно з державного бюджету України. Це для того, щоб врегулювати всі проблеми ТКЕ", - сказала Южаніна.

Крім того, за її словами, були досягнуті домовленості про внесення змін в пункт 34 "Перехідних положень" Податкового кодексу України, що штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, не застосовуються до платників податків до 1 жовтня 2015 р.

"Це питання відволікання грошових коштів. Тобто, немає можливості зареєструвати протягом 15 днів не 10%, 30%, 40%, штрафна санкція не настає. Тобто при можливості ця реєстрація має відбутися", - заявила Южаніна.

Нагадаємо, в Україні з 1 липня 2015 р. введена в дію на постійній основі система електронного адміністрування податку на додану вартість (ПДВ).