ua en ru

Рада знизила кворум для зборів акціонерів

Рада знизила кворум для зборів акціонерів Ігор Коломойський

Верховна Рада України підтримала в цілому урядовий законопроект № 2273 "Про внесення змін до закону України "Про акціонерні товариства" (щодо виплати дивідендів акціонерним товариством)". За відповідне рішення проголосували 275 нардепів при 226 мінімально необхідних.

За цей законопроект у першому читанні проголосували 299 парламентарів.

Згідно з цим законом, держава тепер зможе отримати контроль над компанією "Укрнафта", 51% акцій якої належить НАК "Нафтогаз України", 42% акцій належать структурам групи "Приват" бізнесмена Ігоря Коломойського.

"Законом України від 13 січня 2015 № 91-VIII "Про внесення змін до статті 41 закону України "Про акціонерні товариства" щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств з мажоритарними корпоративними правами держави"внесені зміни до статті 41 закону України "Про акціонерні товариства", згідно з якими положення про зниження кворуму введено тільки по акціонерних товариства, в статутному капіталі яких є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50% і більше простих акцій товариства, а по всім іншим відповідні зміни вступлять в силу тільки з 1 січня 2016 р. З метою забезпечення єдиного недискримінаційного підходу держави до всіх акціонерним товариствам проектом закону пропонується вже зараз, а не з 1 січня 2016 р., ввести зниження кворуму для всіх акціонерних товариств, в тому числі товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, і в якому держава є власником 50% і більше простих акцій товариства", - заявила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова, представляючи даний законопроект у парламенті.

Також цей проект закону вносить доповнення в статтю 30, згідно з яким у разі прийняття загальними зборами рішення про виплату дивідендів у термін, менший ніж передбачений абзацом першим цієї частини, виплата дивідендів здійснюється у строк, визначений загальними зборами.

"У разі виплати дивідендів у строк, визначений абзацами першим та другим цієї частини, або в термін, установлений загальними зборами відповідно до абзацу третього частини для виплати дивідендів у разі, якщо він менше ніж строк, передбачений абзацом першим та другим цієї частини, у акціонера виникає право на звернення до нотаріуса по вчиненню виконавчого напису нотаріуса на документах, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Нагадаємо, 10, 11 та 12 лютого 2015 р. Рада відмовилася розглядати відповідний законопроект і знижувати кворуму для зборів акціонерів до 50% для всіх компаній.

28 січня 2015 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 91-VIII "Про внесення змін до статті 41 закону України "Про акціонерні товариства" щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств з мажоритарних корпоративними правами держави" про зниження кворуму на зборах акціонерів до 50% +1 акція.

Згідно з поправкою, яка була внесена з голосу під час обговорення даного закону в сесійній залі, для недержавних підприємств ця норма вступить в силу з 1 січня 2016 р., а для державних підприємств - з моменту опублікування закону.