ua en ru

Рада дозволила "Нафтогазу" стягнення заборгованості зі споживачів газу

Рада дозволила "Нафтогазу" стягнення заборгованості зі споживачів газу Фото: Народні депутати

За відповідне рішення проголосували 243 нардепи

Народні депутати з другої спроби підтримали в другому читанні в цілому урядовий законопроект № 2214 "Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". За відповідне рішення проголосували 243 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Під час першого голосування за цей документ проголосували лише 216 нардепів.

Як заявив на засіданні Ради заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ігор Насалик, заборгованість НАК "Нафтогаз України" складає більше 19,6 млрд грн.

"Якщо ви подивитесь по структурі цього боргу, то з цих 19,6 млрд - 6 млрд - це різниці в тарифах, а 13 млрд - це заборгованість населення", - сказав Насалик.

За його словами, до другого читання до законопроекту була внесені правки, зокрема правка 38, яка дає механізм розрахунку підприємством теплокомуненерго по різниці в тарифах.

"Крім того в 38 поправці було переглянуто, що заборгованість ТКЕ підприємство може і повинна реструктуризуватися не менше ніж 24 місяці", - заявив Насалик.

Він зазначив, заборгованість населення за газ - це наразі величезна проблема.

За його словами, після того, як цей закон впровадиться нардепам змінити дві норми: "Не може теплокомуненерго відключати населення. Або ми даємо йому це право і збільшуємо поступлення до НАК "Нафтогаз України", або ситуація з ТКЕ і надалі залишається такою, яка є на сьогодні"

Так, згідно з документом, право вимоги щодо заборгованості споживачів природного газу перед НАК "Нафтогаз України" та/або перед її дочірнім підприємством, що здійснювало постачання природного газу на підставі ліцензії, може бути продано (відчужено) на користь третіх осіб шляхом проведення аукціону за ціною, що може відрізнятися від первісної вартості, за умови проведення незалежного аудиту консолідованої фінансової "Нафтогаз України" за міжнародними стандартами фінансової звітності за 2014 р. та оприлюднення порядку і умов проведення аукціону.

Згідно з законом, не може бути продано (відчужено) право вимоги щодо заборгованості теплогенеруючих або теплопостачальних організацій в обсязі заборгованості державного та/або місцевих бюджетів з різниці в тарифах на теплову енергію перед таким підприємством, що виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування, та залишилась непогашеною на дату прийняття рішення про продаж (відчуження) заборгованості.

Обсяг заборгованості державного та/або місцевих бюджетів з різниці в тарифах на теплову енергію підтверджується у порядку, встановленому Кабінетом міністрів України.

Нагадаємо, 2 березня 2015 р. народні депутати підтримали цей законопроект в першому читанні. За відповідне рішення проголосували 242 нардепи при 226 мінімально необхідних.