ua en ru

Рада ухвалила податкову реформу

Рада ухвалила податкову реформу

Народні депутати підтримали в цілому законопроект № 1578 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)". За відповідне рішення проголосували 250 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Законопроект був ухвалений з поправкою Яценюка щодо відшкодування ПДВ для зернотрейдерів.

Закон передбачає скорочення податків з 22 до 9, серед яких залишилися: податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок, рентна плата, збори, а також місцеві податки: податок на майно та єдиний податок.

За словами прем'єр-міністра зміни до Податкового кодексу передбачають спеціальну систему оподаткування ПДВ підприємствам аграрного сектору. Проте зернотрейдери не матимуть права на відшкодування ПДВ - таке право залишається виключно у виробників сільськогосподарської продукції.

Стосовно оподаткування податком на доходи фізичних осіб, то підвищується ставка податку для пасивних доходів - процентів, роялті й інвестиційних прибутків із 15 до 20%.

"Для дивідендів, виплачених суб'єктами підприємницької діяльності, які є платниками податку на прибуток, ставка 5%. Для суб'єктів підприємницької діяльності, які не є платниками податку на прибуток, - ставка 20%", - повідомив Яценюк.

Щодо податку на об'єкти житлової нерухомості уряд встановив мінімальні пороги оподаткування, а саме: не оподатковується до 60 кв. м ля квартири і до 120 кв. м для будинку. Також не оподатковується нежитлова нерухомість, що використовується в аграрному секторі, промисловості, МАФи і кіоски, які є суб'єктами малого бізнесу, а також ринки.

Щодо рентних платежів, то зміни до Податкового кодексу встановлюють на постійній основі ставки рентної плати для нафти та конденсату - 45% з покладів до 5 кілометрів, 21% - з покладів понад 5 км; для природного газу, що реалізується не для потреб населення - 55% з покладів до 5 км, і 28% з покладів понад 5 км.

Прийнято також рішення про поетапне підвищення ставки незалежно від глибини видобутків стосовно так званих договорів про спільну діяльність: 1 квартал 2015 р. - 60%, 2 квартал - 65%, починаючи з третього кварталу поточного року - 70%. Таким чином уряд хоче стимулювати підприємства, які мають спільну діяльність щодо видобутку газу, на перехід на угоди з розподілу продукції.

Також закон передбачає збереження на постійній основі справляння рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку, встановивши ставки плати в еквіваленті в доларах США, які відповідають світовим стандартам.

У змінах до Податкового кодексу залишається запропоноване урядом застосування загальних умов оподаткування для інститутів спільного інвестування. Так, будуть оподаткуватися отримані фізичною особою доходи від інститутів спільного інвестування за ставкою 20%. Для юридичних осіб доходи від інститутів спільного інвестування включаються до бази оподаткування.

Залишається збільшення фінансового результату платника податку на прибуток на 30% вартості товарів за окремими операціями з вилученням норми про обмеження у віднесення на витрати товарів, робіт і послуг, що придбані у суб'єктів спрощеної системи оподаткування.

Закон також передбачає дію норм щодо безспірного стягнення коштів з рахунків та готівки по самостійно задекларованих платником податків податкових зобов'язаннях виключно на перше півріччя поточного року, якщо сума податку перевищує 5 млн грн і якщо немає узгоджених податкових зобов'язань з боку держави по відношенню до цього платника податків.

Також Кабмін погодився на те, щоб зберегти пільговий режим оподаткування для освіти та медицини.

Щодо спеціальної процедури адміністрування податку на додану вартість, ото за словами Яценюка, - у податковому кодексі передбачається тестовий режим застосування електронної системи адміністрування ПДВ з 1 лютого до 1 липня 2015 р.

"Державна фіскальна служба щомісячно на своєму веб-сайті публікує список боржників та суми боргу по всіх податках всіх суб'єктів підприємницької діяльності. Це норма закону для того, щоби ми бачили конкретно, хто не платить, які суми, по якій податковій зареєстровані такі платники податків", - заявив Яценюк.

Запроваджено також податок на розкішні автомобілі - як дизельних, так і бензинових машин з об'ємом двигуна більше за 3 тис. куб. см, віком до 5 років.

Закон передбачає встановлення ставки акцизного податку з роздрібних продажів пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива у розмірі 5% від обсягу реалізації. Арсеній Яценюк підкреслив, що ці кошти будуть зараховуватись до місцевих бюджетів.
У законі зберігаються чинні податкові пільги для підприємств громадських організацій інвалідів.

Змінами до Податкового кодексу вводиться і оподаткування обороту лотерей за ставкою 10%.

Закон передбачає обов'язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій з 1 липня 2015 р. - фізичними особами-підприємцями, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у роздрібній торгівельній мережі, через засоби пересувної мережі, з 1 січня 2016 р. - фізичними особами-підприємцями, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у роздрібній торгівельній мережі через засоби пересувної мережі з 1 січня 2016 р.

"З 1 липня 2015 р. запроваджується електронний кабінет платника податку. Це повинна зробити податкова адміністрація, де фактично буде електронне досьє кожного платника податку", - повідомив прем'єр.

З часу запровадження електронного адміністрування ПДВ у повному обсязі припиняється перевірка вхідного ПДВ.

Також уряд пропонує підвищити ставку податку на пасивні доходи з податку фізосіб з 15% до 20%.