ua en ru

Рада доручила зобов'язати держслужбовців володіти українською мовою

Рада доручила зобов'язати держслужбовців володіти українською мовою Фото: Верховна Рада

Це було оформлено протокольним дорученням

Верховна Рада України не підтримала в першому читанні законопроект № 1201 "Про внесення змін до закону України "Про державну службу" (щодо обов'язкового володіння українською мовою посадовими та службовими особами органів державної влади)". За відповідне рішення проголосували лише 152 нардепів при 226 мінімально необхідних.

У той же час протокольним доручення народні депутати доручили врахувати цю позицію у підготовці до другого читання законопроекту про державну службу. За відповідне рішення проголосували 245 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявив автор законопроекту, народний депутат Михайло Головко, законопроект спрямований на виконання норм Конституції про всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Законопроект пропонує доповнити статті закону України "Про державну службу" (в редакції від 16 грудня 1993 р.) вимогою до посадових і службових осіб органів державної влади щодо володіння українською мовою на рівні, необхідному для виконання ними їхніх обов'язків, недопущення публічних проявів зневаги до української мови, знущання чи глуму до неї, її дискредитації, а також зобов'язання складати іспит з української мови для підтвердження відповідного рівня.

У свою чергу голова Верховної Ради України Володимир Гройсман зазначив, що питання володіння держслужбовцями державною мовою вже прописано у прийнятому у першому читанні законопроекті № 2490 про державну службу.

"Насправді це питання вже врегулювано - ми вже голосували за нього. У законі про державну службу ця норма вже є статті 8 частині 5" , - сказав Гройсман.

Нагадаємо, 23 квітня 2015 р. Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про держслужбу. За законопроект № 2490 "Про державну службу" проголосували 226 нардепів при 226 мінімально необхідних.