ua en ru

Рада змінила процедуру відшкодування ПДВ

Рада змінила процедуру відшкодування ПДВ Фото: Верховна Рада

Ця норма набуде чинності з 1 лютого 2016 року

Верховна Рада України змінила процедуру автоматичного відшкодування ПДВ для всіх платників. Відповідна норма міститься в законопроекті №3688 "Про внесення змін у Податковий кодекс України та деякі законодавчі акти України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень до 2016 року".

При цьому, за словами глави парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаниной, буде діяти два реєстру. У перший потраплять підприємства, у яких обсяги експорту перевищують 40%. Для них частково залишаються критерії, дотримання яких дасть можливість отримання ПДВ в оперативному режимі. Виключається тільки критерій податкового боргу.

"Сума відшкодування, яка підпадає під критерії, буде здійснюватися "по мінусу" податкового боргу. Тим більше, вже є норма про можливість зарахування бюджетного відшкодування в рахунок інших платежів", - сказала Південця.

У другій реєстру потраплять всі інші підприємства, які мають невелику частку експорту, або мають право на відшкодування через вхідного податкового кредиту, наприклад, імпортного.

"Це буде правильно, тому що подача декларацій у малих і середніх підприємств набагато швидше і простіше, ніж у великих", - зазначила Південця.

Така система повернення ПДВ запрацює з 1 лютого 2016 року.

Нагадаємо, Верховна Рада України обмежила умови внесення змін у закон про державний бюджет.