ua en ru

Рада знизила мінімальний термін служби за контрактом з 3 років до 6 місяців

Рада знизила мінімальний термін служби за контрактом з 3 років до 6 місяців Фото: українська армая

Демобілізовані бійці зможуть підписати короткостроковий контракт

Верховна Рада України (ВРУ) підтримала законопроект № 2356а, який дасть можливість демобілізованим військовослужбовцям підписувати короткострокові контракти на військову службу. Відповідний проект закону "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо уточнення строків військової служби за контрактом) в першому читанні підтримали 253 парламентаря при мінімально необхідних 226.

Зокрема, закон передбачає введення контрактної служби на термін 6 місяців.

Документом передбачається, що короткострокові контракти зможуть укладати 3 категорії військовослужбовців, які відслужили більше 11 місяців: і ті, хто повинен демобілізуватися найближчим часом, і строковики, і ті, хто вже демобілізувався під час дії особливого періоду. Важливим є і отримання грошової винагороди при підписанні контракту - 9744 грн для рядового складу до 12180 - для офіцерського (затверджено постановою Кабміну "Про внесення зміни до пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2007 г."). Також передбачається подальша гідна щомісячна зарплата, і соціальні гарантії та виплати.

Нагадаємо, парламент сьогодні, 6 жовтня, у другому читанні розгляне законопроект № 2389 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних силах України іноземцями та особами без громадянства".