ua en ru

Рада відмовилася затвердити урядовий механізм приватизації держпідприємств

Рада відмовилася затвердити урядовий механізм приватизації держпідприємств Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували лише 200 нардепів

Народні депутати не підтримали у першому читанн урядовий законопроект № 2464 "Про внесення змін до закону України "Про приватизацію державного майна" (щодо механізму приватизації)". За відповідне рішення проголосували лише 200 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Парламентарі тричі голосували за повернення до розгляду, проте жодного разу не вдалося набрати мінімально необхідної кількості голосів (лише 198, 220 та 217 голосів "за").

"Діюче законодавство про приватизацію містить норму, яка імперативно зобов'язує подрібнювати пакети акцій великих підприємств при процесі приватизації і відщеплювати невеликі пакети акцій розміром 5-10% для продажу на фондовій біржі з метою визначення ринкової вартості об'єктів, що пропонуються до приватизації. На практиці встановлено, що ця норма не працює, таке подрібнення, по-перше веде до розпорошення акцій і по-друге штучно затягує приватизаційні процеси", - заявив в.о. голови Фонду державного майна Дмитро Парфененко під час представлення даного законопроекту у парламенті.

Тому, за його словами, пропонується цю норму прибрати, а з метою пожвавлення фондового ринку, "всі плани розміщення акцій і умови приватизації великих підприємств обов'язково затверджуються Кабінетом міністрів України".

Законопроект пропонував виключити пункт 4 частини третьої статті 18-4 закону "Про приватизацію державного майна", згідно з якою є обов'язковим пропонування для продажу на фондових біржах пакета акцій акціонерного товариства розміром 5 - 10% статутного капіталу до проведення конкурсу з метою визначення ринкової вартості пакета акцій об'єкта групи Г.

Також пропонується передбачити, що належні державі пакети акцій підприємств, державна частка в статутному капіталі яких становить 25% і менше, пропонуюся для продажу на фондових біржах.

Крім того, пропонувалося викласти у новій редакції пункт 1 частини першої статті 185 Закону пропонується, а пункт 4 цієї частини.

Нагадаємо, 12 травня Кабінет міністрів України затвердив перелік державних підприємств, які в 2015 р. підлягають приватизації. Відповідну постанову №271 від опубліковано на сайті Кабміну.