ua en ru

Рада хоче знизити рентну плату за добування газу

Рада хоче знизити рентну плату за добування газу Фото: Верховна Рада України

У проекті закону пропонується відмінити ставку у розмірі 70% і для держпідприємств

Верховна Рада України (ВРУ) підтримала зниження ставки рентної плати за користування надрами при видобутку корисних копалин з 70% до 14-29%. Відповідний проект закону №2835 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення" у першому читанні за основу підтримали 228 парламентарів при мінімально необхідних 226.

Відповідно до закону пропонується встановити такі ставки рентної плати за користування надрами для видобування газу. "Ставки рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин установлюються у відсотках від вартості товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) у таких розмірах: природний газ, видобутий під час виконання договорів про спільну діяльність з покладів до 5000 метрів - 29,00% від вартості товарної продукції гірничого підприємства... природний газ, видобутий під час виконання договорів про спільну діяльність з покладів понад 5000 метрів - 14,00%", - підкреслюється в документі.

Крім того, пропонується знизити і ставку для видобування корисних копалин для комерційного використання з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5 тис. метрів у розмірі 29%, а з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5 тис. метрів - 14%. На даний момент для першого видобування ставка складає 55%, а для другого - 28%.
"Тому законопроектом пропонується суттєво знизити ставку рентної плати за природний газ, що реалізується населенню, видобутий з покладів до 5000 метрів, встановивши її в розмірі 29% - на однаковому рівні із комерційним видобутком газу, та встановити нульову ставку збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ, що в сукупності з іншими заходами дасть змогу зменшити ціну на газ для населення", - сказано в пояснювальній записці.

Також пропонується встановити ставку ренти 70% для спільного користування.

Після голосування спікер Ради Володимир Гройсман оголосив ранкове засідання парламенту закритим.

Варто підкреслити, що проект закону № 2385 прийняли за основу з другого разу, в ході першого голосування депутатський проект закону набрав 217 голосів. При цьому урядовий законопроект у першому голосуванні підтримали 166 парламентарів.

Нагадаємо, ставка ренти за видобуток газу у 70% для державної компанії "Укргазвидобування" та підприємств, що здійснюють спільну діяльність, в урядовому законопроекті №2352-а про внесення змін до Податкового кодексу не змінюється.