ua en ru

Рада хоче дозволити міноритаріям подавати позов в інтересах суспільства проти менеджменту компанії

Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект № 2259 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів". За відповідне рішення проголосували 239 депутатів при 226 мінімально необхідних.

"Цей закон розроблявся спільно з Асоціацією правників України. Найголовніше в законі це те, що ми піднімаємося в рейтингу захисту прав інвесторів з 109 місця в топ-20, за деякими прогнозами, навіть у топ 7. Цей закон стосується похідних ризиків, право подати позов в інтересах суспільства проти менеджменту компанії міноритарних акціонерів, що володіють 5% акцій, цей закон вводить поняття інституту незалежних директорів. Найголовніше, що буде встановлена спільна відповідальність і зацікавленість всіх акціонерів", - заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус, представляючи даний проект закону в парламенті.

Так, даний закон запроваджує похідний позов (право міноритарного акціонера подати позов в інтересах товариства про відшкодування збитків).

Крім того надається право позивачу на отримання відшкодування від товариства своїх витрат у зв'язку з судовим розглядом справи за позовом до посадової особи товариства про відшкодування завданих товариству збитків - у межах фактично одержаних товариством сум.

Також впроваджується відповідальності посадових осіб господарських товариств у випадку завдання шкоди товариству їхніми неправомірними діями.

Крім того, створюються умов для переходу квазі-публічних акціонерних товариств у приватну форму, вводиться інститут "незалежних директорів", які будуть представляти інтереси міноритарних акціонерів у публічних акціонерних товариствах, а також встановлюється детальне регулювання угод із заінтересованістю, яке буде враховувати інтереси всіх акціонерів.

Нагадаємо, як раніше повідомляв міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус, Мінекономрозвитку розробляє законопроект щодо захисту прав інвесторів.