ua en ru

Рада заборонила банкам видавати депозити на першу вимогу вкладника

Рада заборонила банкам видавати депозити на першу вимогу вкладника За відповідне рішення проголосували 226 нардепів

Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект № 1195 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо умов повернення строкових депозитів)". За відповідне рішення проголосували 226 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Метою законопроекту є встановлення стабільності банківської системи шляхом врегулювання механізму створення ресурсної бази діяльності банківської системи.

Законопроектом пропонується встановити, що клієнти банку матимуть право отримати вклади і нараховані за ним проценти за строковими банківським договором по закінченню терміну дії договору на відміну від нині діючого правила, за яким, зокрема, фізичні особи-вкладники можуть одержати свій вклад або його частину на першу вимогу. Дострокове повернення цього вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом можливе виключно в разі, коли це передбачено умовами договору строкового банківського вкладу.

Відповідні зміни пропонується внести до ст. 1060, 1065 Цивільного кодексу України та ст. 13 Закону "Про цінні папери та фондовий ринок".

Нагадаємо, напередодні Нацбанк спрогнозував структурну стабілізацію банківської системи протягом декількох місяців.