ua en ru

Рада хоче надати право власності на землю структурі, яка викупає ділянку для суспільних потреб

Рада хоче надати право власності на землю структурі, яка викупає ділянку для суспільних потреб Фото: Верховна Рада України

За відповідне рішення проголосували 291 нардеп при 226 мінімально необхідних

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект № 1270 "Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо удосконалення механізму передачі земельних ділянок, відчужених для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності)". За відповідне рішення проголосували 291 нардеп при 226 мінімально необхідних.

Як заявив автор законопроекту, народний депутат Віктор Бондар, даний документ спрямований на те, щоб усунути прогалину, яка на сьогодні є в законодавстві щодо питань придбання та оформлення земельних ділянок, відчужених для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідністю.

"Мова йде про те, що якщо відбувається будівництво якихось інфраструктурних проектів чи проектів для розвитку району міста області виникає необхідність оформити, викупити суспільну ділянку і оформити її на районну адміністрацію,яка є замовником цих робіт", - заявив Бондар.
У той же час, за словами нардепа, існує прогалина між Бюджетним кодексом та Земельним кодексом. Наприклад, коли районна адміністрація чи місто викуповує земельну ділянку для будівництва дороги, то по Земельному кодексу виникає необхідність зробити договір на викуп цієї ділянки з відповідним територіальним управлінням органів Земельних ресурсів.

"Тобто коли викуповується земля для суспільних потреб за кошти місцевих бюджетів, а оформлення відбувається на інший територіальний орган, втрачає кошти громада, а право власності не набуває та структура, тобто районна адміністрація чи місто, де ця операція здійснюється. Ми пропонуємо внести зміни в 122 статтю Земельного кодексу, щоб право власності набувалося та стриктура, яка здійснює викуп цієї земельної дільник для суспільних потреб", - сказав Бондар.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала в цілому проект постанови № 2792 "Про зміну і встановлення меж Артемівського району Донецької області", приєднавши до нього землі Миронівського селищної ради та Светлодарського міськради.