ua en ru

Приєднання до угоди СОТ про держзакупівлі відкриє бізнесу ринки 43 країн світу, - МЕРТ

Приєднання до угоди СОТ про держзакупівлі відкриє бізнесу ринки 43 країн світу, - МЕРТ Фото: Максим Нефьодов

Це ринки розміром 1,7 трильйона доларів

Приєднання до угоди Світової організації торгівлі про державні закупівлі відкриє українському бізнесу ринки 43 країн світу. Про це сьогодні в ході брифінгу заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми наводимо українське законодавство, з точки зорі термінів проведення закупівель, до вимог World Trade Organization Agreement on Government Procurement. Це світовий стандарт в галузі держзакупівель, угода, до якої Україна планує приєднатися до кінця цього року ... Крім значка якості, який ми отримаємо, що наша система закупівель відповідає кращим зразкам, ми також отримаємо доступ до ринків держзакупівель 43 країн - членів цієї угоди. Це ринки розміром 1,7 трильйона доларів... Це, насправді, дуже суттєвий шлях підтримки для українського бізнесу та експорту , оскільки відкриваються ті ринки, які були закриті раніше... Навіть якщо українські компанії за кілька років зможуть забрати 0,5% або 0,3% від цього ринку, то все одно йдеться про сотні мільйонів і мільярдів доларів потенційного додаткового експорту, який раніше був абсолютно для українських компаній недоступний", - сказав Нефьодов.

За його словами, Україна вже подала своє фінальне пропозицію на приєднання до цієї угоди. "Ми очікуємо, що воно буде позитивно всіма членами організації розглянуто, і, власне, в грудні ми вже повинні приєднається до цієї угоди і робимо певні незначні технічні зміни - підводимо терміни проведення закупівель тощо Зміни технічні дуже важливі, оскільки це реальна допомога для українського експорту. Це може заробити на протязі декількох місяців і реально відкрити ринок", - заявив Нефьодов.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що МЕРТ запускає онлайн-систему моніторингу за держзакупівлями.