ua en ru

Представники газової галузі попереджають уряд про можливі проблеми з поставками газу

Постанова Кабміну №409, що затверджує єдині соцстандарти в сфері ЖКГ для осіб, які мають право на субсидію, тільки погіршить ситуацію і для кінцевих споживачів ЖКП, і для операторів ринку. Про це йдеться у відкритому листі на ім'я прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і віце-прем'єра Володимир Гройсмана, підписаному Профспілкою працівників газових господарств та керівниками 32 газорозподільних компаній України.

"Уважно вивчивши постанову КМУ від 06.08.2014 №409 (в частині зменшення норм споживання природного газу для населення без лічильників) і ваші публічні коментарі до нього, з прикрістю змушені констатувати: країна не заощадить 1 млрд куб. м газу, так як ніякої реальної економії не виникає; ми не втратимо 500 млн дол. додаткових доходів, тому що у нас їх, на жаль ніколи не було; споживачі не заощадять свої гроші, так як витрати на газ для них зростуть; пільгові категорії споживачів недоотримають значні суми дотацій, що навряд чи обрадує їх", - сказано у зверненні.

Газовики пояснили, на що вони базують свої твердження. "На споживачів без лічильників постачальники газу за встановленими нормами нараховували в рік до 1,3 млрд куб. м газу. За новими нормами нарахування зменшені до 0,8 млрд куб. м. Різниця становить 500 млн куб. м. Означає це реальну фізичну економію газу? Немає. Прийняте урядом зменшення норм змінить лише категорію цього газу і його вартість. А саме: 500 млн куб. м газу перетворяться в технологічні втрати газорозподільних компаній, за які вони зобов'язані будуть заплатити вартість, встановлену для промислових підприємств, а це складе 2,4 млрд грн", - підкреслюється в листі.

Крім того, відзначили фахівці газової сфери, технологічні втрати, в силу різних фізичних, технічних і технологічних факторів, природним чином виникають при транспортуванні енергоресурсів в мережевих компаніях. Так, у водоканалів втрати становлять близько 40%, у теплоенергетиків - близько 30-35%, а у електроенергетиків - 14-15%.

"Ці технологічні втрати оплачуються всіма споживачами у складі роздрібної ціни на відповідний продукт. У газорозподільних компаній нормативно встановлюється величина втрат ніколи не перевищувала 2-2,5%, хоча, через зношеність газотранспортної системи, фактичні технологічні втрати газу в газорозподільних мережах істотно більше", - нагадали газовики.

Згідно з методиками визначення технологічних втрат, затверджених наказом Міненерговугілля № 264 від 30 травня 2003 р., величина втрат в газорозподільних мережах України повинна бути на рівні 1,4 млрд куб. м

"Фактично технологічні втрати на 2014 р. затверджено в розмірі 800 млн куб. м. Різниця становить 600 млн куб. м, що практично відповідає розміру так званої "економії". Виходить, що фізичного обсягу газу "для продажу промисловим споживачам" і отримання "додаткового прибутку" в розмірі 500 млн дол. просто ніколи не існувало", - підкреслили фахівці.

"Більше того, тепер необхідно звідки взяти гроші, щоб оплатити додатково 2,4 млрд грн за приріст технологічних втрат, що приблизно відповідає фонду зарплати всіх газорозподільних підприємств України. Ви безумовно знаєте, на відміну від безвідповідальних політиків, що всі доходи і витрати газорозподільних компаній знаходяться під жорстким державним контролем і ці додаткові витрати природно не передбачені в діючих тарифах. Інших джерел доходів, здатних компенсувати таку суму немає", - наголошується в листі.

Також НКРЕ і КП для запобігання неплатежів за покупку газу на технологічні втрати" зобов'язані будуть включити ці додаткові кошти в тарифи на розподіл природного газу та відповідно збільшити роздрібні ціни для населення на 65-100 грн, підрахували автори листа.

"Зменшивши норми споживання газу, уряд погіршив становище найменш забезпечених громадян, споживачів-пільговиків, які купують газ по лічильниках... Наприклад, якщо раніше пільгова норма на опалення для мешканців багатоквартирних будинків поширювалася на 370 куб. м газу на місяць, то тепер, в залежності від регіону, компенсації будуть розраховані, виходячи з зменшеного в 2-3 рази обсягу газу", - сказано у зверненні на ім'я прем'єра і профільного віце-прем'єра.

"Що означає для споживачів без лічильника зменшення норм споживання газу? Для 3,7 млн чоловік це означає зменшення щомісячної плати за користування газом до 8 грн. Чи зацікавлені будуть такі споживачі встановлювати в своїх приміщеннях прилади обліку газу? Звичайно, немає. Чи будуть такі споживачі економно використовувати раптово подешевшав для них газ - теж дуже сумнівно", - впевнені представники газової галузі.

Резюмуючи, представники профільної профспілки і газорозподільних компаній особливо відзначили: "Ми розуміємо всю складність ситуації в економіці країни, і в газовій галузі зокрема, і готові допомагати уряду в вирішенні проблем, що накопичилися. На превеликий жаль, ми не бачимо взаєморозуміння з боку державних органів. А якщо на зміну професійного обговорення проблем галузі прийде політичний популізм - про надійне та безперебійне забезпечення споживачів газом, можна буде забути".

Постанова Кабміну №409 від 6 серпня ц.р. набрала чинності 1 жовтня.