ua en ru

Підприємства повинні самі визначати джерела імпорту вугілля, - Демчишин

Підприємства повинні самі визначати джерела імпорту вугілля, - Демчишин Фото: Володимир Демчишин

Керівники підприємств повинні враховувати якість і ціну вугілля

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин допускає, що Україні доведеться імпортувати вугілля для наступного опалювального сезону, але підприємства повинні самі визначати, звідки імпортувати паливо. Про це він заявив під час поїздки в Дніпропетровську та Кіровоградську області, передає прес-служба Міненерго.

"Ми погодили з керівництвом цих станцій (ТЕС у Дніпропетровській обл., - ред.) необхідні обсяги вугілля, щоб забезпечити стабільне проходження опалювального сезону. Для кожної з них потрібно заготовити не менше 200 тис. тонн вугілля. На даний момент на енергоринку України ми сформували певні ресурси для його закупівлі. І вже з червня закупівлі почнуться більш активно. Міністерство допускає, що вугілля доведеться імпортувати", - сказав Демчишин.

Він також додав, що питання, звідки саме імпортувати вугілля, повинні вирішувати керівники підприємств, враховуючи його якість і ціну.

За словами Демчишина, одна з головних завдань - підготовка до опалювального сезону. І для цього необхідно створити значні запаси вугілля для теплоелектростанцій, що працюють на цій сировині.

Зокрема, у Дніпропетровській області працює 2 теплоелектростанції, які функціонують на антрацитної групи вугілля.

Міністр закликав керівництво області та керівників підприємств ПЕК долучатися до підготовки конкретних інвестиційних проектів в енергетичну сферу.

"Потрібні конкретні проекти, розроблені на місці, детально розраховані з урахуванням місцевих потреб, міністерство зможе запропонувати іноземним партнерам. Нам готові давати кошти іноземні банки, донори, але у нас брак опрацьованих проектів. Міняйте підходи", - зазначив Демчишин.

Нагадаємо, раніше в травні в ДНР заявили, що половину видобутого вугілля постачають Україні.