ua en ru

Підприємці збирають підписи за скасування обов'язкового застосування касових апаратів

Підприємці збирають підписи за скасування обов'язкового застосування касових апаратів Фото: касовий апарат

З 1 липня підприємці 3-їй групи єдиного податку, які торгують за готівковий розрахунок зобов'язані здійснювати розрахунки з покупцями через касові апарати

З 14 травня підприємницькі організації починають збір підписів у Чернігові, Черкасах, Одесі, Вінниці та Харкові, а також інших містах та регіонах України на підтримку законопроекту № 1718 народного депутата України, лідера об'єднання підприємців "Фортеця" Оксани Продан, передбачає скасування обов'язкової норми застосування касових апаратів з 1 липня. Про це заявив травня президент "Асоціації приватних роботодавців" (р. Харків) Олександр Чумак в ході робочої зустрічі підприємців з питань запровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО, касових апаратів) і в ході зустрічі з журналістами.

"Ми не виступаємо категорично проти касових апаратів. Ми хочемо, щоб цей процес пройшов безболісно, поступово... Бізнес матеріально не готовий до купівлі касових апаратів: ми перебуваємо у кризі, продажі падають, і додаткові витрати вони не "потягнуть"... Потенційно, під норму в Харківській області можуть потрапити до 23000 підприємців 3-ї групи єдиного податку з 1 липня і до 43000 підприємців 2-ї групи з 1 січня 2016 року. Частина підприємців навіть не знають про таку необхідність", - сказав Чумак.

Він відзначив неготовність і держави, зокрема, фіскальної служби до запровадження РРО, а також відсутність з боку держави інформаційної кампанії, яка б показала підприємцям вигоди встановлення РРО. У ході зустрічі наголошувалося, що мінімальна вартість касового апарату 6300 гривень, щомісячне обслуговування касового апарату коштує від 180 до 300 гривень. Введення ускладнює звітність дрібного бізнесу, вводить додаткові витрати на навчання персоналу, бухгалтерський облік, посилює штрафні санкції. Серед додаткових складнощів - необхідність масової перереєстрації підприємців-єдиноподатників з домашньої адреси, за якою касові апарати встановлено бути не можуть, і відсутність у переходах метрополітену Інтернету, що унеможливлює передачу даних з РРО фіскальні органи. На робочій зустрічі прийнято рішення про створення координаційного центру з проведення кампанії в Харкові і області з питань запровадження РРО.

Розширення кола підприємців, для яких обов'язково запровадження РРО, передбачено Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII ПРО внесення змін до Податкового Кодексу та інші законодавчі акти щодо податкової реформи. З 1 липня підприємці 3-їй групи єдиного податку, які торгують за готівковий розрахунок зобов'язані здійснювати розрахунки з покупцями через касові апарати. З 1 січня ця ж норма торкнеться вже і 2-ї групи єдиного податку.