ua en ru

Порошенко вніс у Раду проект змін до КУ в частині правосуддя

Порошенко вніс у Раду проект змін до КУ в частині правосуддя Фото: Президент України Петро Порошенко

Порошенко закликав нардепів розглянути законопроект в максимально короткі терміни

Президент України Петро Порошенко вніс у Верховну Раду України проект закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)". Відповідний законопроект №3524 зареєстрований на сайті Ради.

"Цих змін давно вже чекає українське суспільство, тому прошу парламентаріїв ретельно ознайомитися з законопроектом і розглянути його у відповідності з процедурою в максимально короткі терміни, щоб вже до кінця зими ми мали оновлену Конституції в частині правосуддя і будували в Україні справедливий суд у відповідності з високими європейськими стандартами", - сказав Порошенко, коментуючи законопроект.

Метою запропонованих змін є вдосконалення конституційних основ правосуддя для реалізації принципу верховенства права та забезпечення кожному права на справедливий судовий розгляд його справи незалежним і безстороннім судом у розумні строки, передає прес-служба Порошенка.

Прийняття законопроекту сприятиме реалізації повномасштабної судової реформи і оновлення суддівського корпусу згідно з європейськими стандартами, відновлення довіри громадян до судової гілки влади, а також забезпечення належного функціонування прокуратури, адвокатури, системи виконання судових рішень.

Законопроект спрямований на деполітизацію і забезпечення незалежності судової влади, підвищення вимог і професійних стандартів для суддівського корпусу, обмеження імунітету суддів до функціонального, оптимізацію системи судоустрою, забезпечення безперервної і ефективної роботи органів судової влади на перехідний період тощо.

Нагадаємо, Венеціанська комісія дала позитивний висновок щодо проекту змін до Конституції України в частині судової реформи.