ua en ru

Порошенко привітав українців з 24-ю річницею референдуму про незалежність

Порошенко привітав українців з 24-ю річницею референдуму про незалежність Фото: Петро Порошенко

Президент також згадав події, які відбулися 1 грудня 2013 року під час Євромайдану

Президент України Петро Порошенко привітав українців з 24-ю річницею референдуму про незалежність. Текст звернення розміщений на сайті Адміністрації Президента.

"Вікова мрія українського народу про незалежність знайшла політичне втілення, коли у демократичний і легітимний спосіб було нарешті покладено край радянському пануванню. Усі спекуляції та агресивно-пропагандистські потуги недругів отримали повне фіаско, розсипавшись ущент", - сказав Порошенко.

Він також зазначив, що українці, які вважали, що "навіки звільнилися від імперського минулого", нині змушені боротися проти спроб реваншу тоталітаризму.

Президент також згадав про події, які відбулися 1 грудня 2013 року під час Євромайдану. Саме тоді, після розгону студентів 30 листопада, почалися масові протести громадськості.

"Сьогодні ми зі зброєю в руках даємо відсіч зазіханням на здобуті незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Зовнішня агресія та наш європейський вибір спонукають до активних дій і перетворень. Тому головним для влади й усього українського загалу є якнайшвидше впровадження необхідних для суспільства й держави змін, що наблизять нас до європейської спільноти", - додав Порошенко.

На всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року було винесено одне питання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?". Текст Акту проголошення незалежності України, прийнятий Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. Акт проголошення незалежності України було підтримано в усіх 27 адміністративних регіонах України: 24 області, 1 автономна республіка, та 2 міста зі спеціальним статусом.

У референдумі взяли участь майже 32 млн осіб - 84,18% населення України. З них майже 29 млн (90,32%) проголосувала "за".

Нагадаємо, у Києві в другу річницю розгону Євромайдану пройшла смолоскипна хода.