ua en ru

Порошенко підписав закон про право власності у багатоквартирному будинку

Порошенко підписав закон про право власності у багатоквартирному будинку Фото: Петро Порошенко

Закон набирає чинності з 1 липня

Президент України Петро Порошенко підписав закон №417-VIII "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Порошенка.

"Цим законом визначаються особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку і змінюється регулювання відносин, пов'язаних з реалізацією прав і виконанням обов'язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його змісту та управління", - йдеться в повідомленні.

Згідно із законом, права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі і його прибудинкова територія, віднесені до спільного майна багатоквартирного будинку. Разом з тим, вводиться правовий режим права спільної сумісної власності або права постійного користування у відношенні земельної ділянки, на якій розташований багатоквартирний будинок.

Також законом визначаються особливості здійснення права спільної сумісної власності щодо спільного майна багатоквартирного будинку. Встановлено, що загальне майно не може бути поділене між співвласниками, визначаються права співвласника, нормуються обов'язки і питання відповідальності.

Документом також нормується компетенція зборів співвласників і порядок прийняття ними рішень щодо управління багатоквартирним будинком, уточнюється правовий статус ОСББ, яке є непідприємницьким товариством, змінюються основи створення ОСББ.

Зазначимо, закон вступає в силу з 1 липня 2015 р.

Нагадаємо, Рада прийняла закон про право власності в багатоквартирному доме14 травня 2015 р.