ua en ru

Порошенко підписав указ про запровадження технології 4G в Україні, - Шимків

Порошенко підписав указ про запровадження технології 4G в Україні, - Шимків Фото: Петро Порошенко

Приватизація 3G залучила до державного бюджету 11 млрд грн

Президент України Петро Порошенко підписав указ про початок роботи з запровадження технології 4G в Україні. Про це заявив заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків сьогодні на брифінгу після засідання Ради реформ, передає кореспондент РБК-Україна.

"Президент підписав указ про початок роботи з запровадження технології 4G в Україні", - повідомив Шимків.

Він нагадав, що приватизація 3G, яка відбулася після Майдану, була однією з найпрозоріших, і результаті цієї приватизації було залучено до державного бюджету 11 млрд грн.

Як повідомила прес-служба Президента України, згідно з указом №445/2015 "Про забезпечення умов для впровадження системи рухомого (мобільного) зв'язку четвертого покоління", Кабінету міністрів України доручено розробити за участю Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, інших заінтересованих державних органів та затвердити план заходів на 2015-2017 р. щодо впровадження в Україні у 2017 р. системи рухомого (мобільного) зв'язку четвертого покоління.

Зазначимо, що аукціон з розподілу частот 3G в Україні відбувся 23 лютого 2015 р. Тоді оператор мобільного зв'язку ТОВ "Астеліт", що надає послуги зв'язку під торговою маркою Life, придбав перший лот на конкурсі з ліцензій на 3G за 3,355 млрд грн. У той же час оператор мобільного зв'язку ПРАТ "МТС Україна" придбав другий лот на конкурсі з ліцензій на 3G-зв'язок за стартовою ціною 2,715 млрд грн. У свою чергу останній лот дістався оператору мобільного зв'язку ПАТ "Київстар" за 2,7 млрд грн.

При цьому, як заявив в кінці березня Дмитро Шимків, оператори-володарі ліцензії на 3G-зв'язок інвестують по 6 млрд грн в інфраструктуру 3G протягом двох наступних років.

"Всі оператори інвестують в інфраструктуру. Це значні інвестиції, це залучення працівників, це розвиток інфраструктури операторів. В середньому протягом наступних двох років кожен оператор інвестує близько 6 млрд грн", - пояснив Шимків.

Примітно, що вже через два дні після аукціону за розподілом 3G-частот у "МТС-Україна" заявили про готовність через рік запустити 4G-зв'язок.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко анонсував аукціон з 4G зв'язку в 2017 р.