ua en ru

Закон про особливий статус Донбасу досі оповитий таємницею

Верховна Рада 16 вересня 2014 р. підтримала президентський законопроект №5081 "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Закон терміном на три роки вводить особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Однак з органом влади, який буде визначати такі райони, виникли труднощі.

Верховна Рада 16 вересня 2014 р. підтримала президентський законопроект №5081 "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Закон терміном на три роки вводить особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Однак з органом влади, який буде визначати такі райони, виникли труднощі.

Законопроект, як відомо, приймався на закритому засіданні парламенту. Нібито спочатку в його тексті було прописано, що території з особливим статусом буде встановлювати Рада. Але пізніше на парламентському сайті в тексті законопроекту у зазначеній нормі з'явилося зміна - замість Ради там вже зазначено антитерористичний центр при Службі безпеки України.

21 вересня голова Верховної Ради Олександр Турчинов жорстко заявив, що підпише лише той текст, який парламентарії проголосували 16 вересня, тобто з тією частиною, де зазначено, що Верховна Рада буде визначати території Донбасу для надання особливого статусу.

При цьому спікер підтвердив, що після того, як депутатам був розданий відповідний законопроект, до парламенту надійшов варіант нової редакції цього закону - на заміну раніше поданого. Турчинов повідомив, що він поставив до відома Президента Петра Порошенка про те, що під час розгляду цього питання в сесійній залі не було відомо про існування законопроекту в новій редакції. Тому, як підкреслив Турчинов, спікер може підписати лише той текст, за який проголосували парламентарії, "і в якому міститься норма про визначення постановою парламенту районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування".

Турчинов також повідомив, що станом на 21 вересня профільний комітет Ради ще не подав зазначений законопроект йому на підпис.

У свою чергу нардеп з фракції "Удар" Володимир Курінний повідомив РБК-Україна, що, на його думку, парламент не повинен визначати території, на які поширюватиметься особливий режим самоврядування. Займатися цим, як вважає Курінний, повинен антитерористичний центр СБУ.

"Рада не може визначати ці райони. Це робота суто виконавчої влади, тому що Верховна Рада не може розглядати зміни ситуації в зоні АТО. Її завдання - прийняти закон, в якому буде викладено механізм реалізації, яка, я так розумію, ляже на керівництво АТО", - сказав він, додавши, що саме це і написано в законі. "Там так і написано - Антитерористичний центр", - підкреслив Курінний.

На питання, які саме міста і райони будуть мати особливий статус, нардеп сказав: "Позиції, зайняті сьогодні сепаратистами, де-факто і будуть мати статус особливих територій. Але оскільки безпосередньо в законі така норма не прописана, то рішення по цій проблемі і повинно прийматися в антитерористичному центрі. Особливий статус має на увазі, що українська влада не контролює ситуацію на цих територіях Луганської та Донецької областей".

А ось радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк вважає, що межі територій з особливим режимом повинна визначати Верховна Рада. "Підхід, коли межі таких територій буде визначати Антитерористичний центр, мені незрозумілий. Вважаю, що цим має займатися, як мінімум, законодавчий орган влади", - сказав він РБК-Україна.

Назвати райони з особливим статусом радник міністра не зміг і висловив сумнів, що хтось в Україні здатний сьогодні це зробити. "На сьогоднішній день навряд чи хтось може дати точну відповідь на питання, які саме території Донбасу отримають особливий статус", - заявив радник Авакова.

З цим згоден ще один нардеп з "Удару" Валерій Карпунцов. За його інформацією, на даний момент перелік територій, яким буде надано особливий статус, ще не визначений.

"Аналізувати норми проголосованого законопроекту можна буде тільки після того, як закінчиться техніко-юридичне оформлення документа і його підпише Президент. Тому що почалися певні спекуляції навколо тексту", - зазначив він.

Нагадаємо, з квітня 2014 р. влади України проводять на Донбасі антитерористичну операцію проти проросійських сепаратистів і бойовиків, які вирішили відокремити регіон від України після відсторонення від влади Віктора Януковича і анексії Росією Криму і Севастополя. Станом на 23 вересня 2014 р. під контролем сепаратистів і бойовиків, зокрема, знаходяться Донецьк і Луганськ.

Євген Кізілов