ua en ru

Рада надала особливий статус деяким районам Донецької та Луганської обл

Народні депутати підтримали законопроект № 5081 "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Народні депутати підтримали законопроект № 5081 "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". За відповідне рішення проголосували 277 нардепів. Про це журналістам в парламенті повідомив народний депутат з фракції "Свобода" Юрій Сиротюк, передає кореспондент РБК-Україна.

Згідно з законом, особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей надається тимчасово - строком на три роки з дня набрання цим законом чинності. Райони, міста, селища, села Донбасу, яким надається особливий статус, визначаються рішенням Верховної Ради України.

"Органам влади та їх посадовим особам, підприємствам, установам, організаціям усіх форм власності забороняється дискримінація, переслідування та притягнення до відповідальності осіб з приводу подій, що мали місце у Донецькій, Луганській областях", - йдеться в документі.

Закон передбачає, що в окремих районах Донецької та Луганської областей органи місцевого самоврядування України в рамках закону України "Про засади державної мовної політики", можуть сприяти використанню російської та інших мов в усній і письмовій формі у сфері освіти, в засобах масової інформації і та створювати можливості для їх використання у діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування, в судочинстві та ін.

Також закон призначає місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей, які отримають особливий статус, на 7 грудня 2014 р. Повноваження депутатів місцевих рад і посадових осіб, обраних на позачергових виборах, призначених Верховною Радою України, не можуть бути достроково припинені.

Кабінет міністрів України в межах повноважень повинен вжити невідкладних заходів щодо забезпечення фінансування позачергових виборів, що призначені абзацом першим цього пункту, за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету України.

Також, згідно з законом, для забезпечення узгодженої діяльності органів місцевого самоврядування та центральних і місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення розвитку окремих районів Донецької та Луганської областей Кабінет міністрів України, міністерства, інші центральні органи виконавчої влади можуть укладати з відповідними органами місцевого самоврядування угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів.

"У законі про державний бюджет України щороку передбачаються видатки, що спрямовуються на державну підтримку соціально-економічного розвитку окремих районів Донецької та Луганської областей. Україна гарантує визначення таких видатків загального фонду держбюджету України захищеними видатками, обсяг яких не може змінюватися при здійсненні скорочення затверджених бюджетних призначень", - йдеться у законі.

Також законом передбачено сприяння транскордонному співробітництву, спрямованому на вирішення спільних проблем розвитку та поглиблення добросусідських відносин між територіальними громадами окремих районів Донбасу з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації.

Крім того, законом дозволяється створювати в окремих районах Донецької та Луганської областей рішенням місцевих рад загонів народної міліції, на які покладається реалізація завдання з охорони громадського порядку в населених пунктах цих районів.

"Загони народної міліції утворюються на добровільних засадах із числа громадян України, які постійно проживають у відповідних населених пунктах окремих районів Донецької та Луганської областей. Загони народної міліції під час охорони громадського порядку реалізують повноваження, передбачені для них законами України", - йдеться в законі.

Зазначений закон передбачений мінськими домовленостями, які були досягнуті 5 вересня між Україною і терористичними організаціями ЛНР і ДНР для встановлення на Донбасі перемир'я.

Особливий статус зазначеним територіям надається строком на 3 роки.

Як заявляв раніше Президент України Петро Порошенко, який є автором даного законопроекту, особливий статус для деяких районів Донецької та Луганської областей має елементи децентралізації з повним дотриманням суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України, зі збереженням основних атрибутів, включаючи зовнішню, правову політику та політику безпеки.

Як заявляв раніше Президент України Петро Порошенко, який є автором даного законопроекту, особливий статус для деяких районів Донецької та Луганської областей має елементи децентралізації з повним дотриманням суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України, зі збереженням основних атрибутів, включаючи зовнішню, правову політику та політику безпеки.