ua en ru

Яценюк: новий Кабмін звільнить Тимошенко

Влада повинна повністю змінити уряд, який поведе Україну до Європи, вважає Яценюк.

Влада повинна повністю змінити уряд, який поведе Україну до Європи і звільнить засуджену екс-прем'єрку Юлію Тимошенко. Про це зі сцени Євромайдану в Києві заявив лідер фракції "Батьківщина" у Верховній Раді Арсеній Яценюк.

"Новий уряд, який очолить Україну, поведе її до Європи і звільнить Юлію Тимошенко", - сказав Яценюк.

Зі слів лідера "Батьківщини", на позачерговій парламентській сесії 28 січня вирішуватиметься доля України. "Вівторок - судний день. Ми не віримо жодному їх слову (влади), ми віримо тільки в їх дії", - заявив Яценюк.

Пізніше, на брифінгу у Штабі національного опору, Яценюк наголосив, що будь-яке рішення про те, щоб взяти на себе відповідальність і очолити уряд, може прийматися винятково трьома опозиційними фракціями і має отримати схвалення людей: "Ми готові брати на себе відповідальність за долю країни, але на тих умовах, які виставляємо ми".

"Ми не відкидаємо пропозицію , але ми його і не приймаємо. Ми проводимо серйозні консультації на рівні трьох опозиційних сил. Це наше спільне рішення. Ми приймемо це рішення" , - заявив лідер парламентської "Батьківщини" , передає прес -служба партії.
Яценюк підтвердив , що Янукович " запропонував опозиції взяти частину відповідальності і очолити уряд ": " Ми , м'яко кажучи , не в захваті від цієї пропозиції . Я прекрасно усвідомлюю , що зараз відбувається в Україні . Країна на межі банкрутства. Вони пограбували країну за останні 3 , 5 роки до того , що казна держави порожня , країна ними заведена в повний і тотальний хаос. і саме тому вони хочуть уникнути відповідальності й очікують від нас відповіді , чи приймемо ми відповідальність , чи ні ".
"Якщо ми скажемо , що ми відмовляємося від відповідальності , вони нас звинуватять у тому , що вони пропонували , щоб ми отримали владу і вели країну до Європи , але ми відмовилися. Якщо ми приймаємо цю пропозицію , то вони і люди також звинуватять у тому , що відбувається зрада і , таким чином , люди не добилися того , що хотіли " , - зазначив Яценюк.
" Будь-яке рішення з цього приводу може прийматися виключно фракціями і повинно отримати схвалення людей" , - підкреслив він.
Серед інших вимог опозиції до Януковича: 1 ) підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом ; 2 ) звільнення всіх затриманих ( в інтерпретації Яценюка - " політичних в'язнів ") під час протестів Евромайдана . " І основним політичним в'язням в країні є Юлія Тимошенко" , - зазначив Яценюк.
Він пояснив , що під час переговорів для врегулювання кризи щодо частини ключових вимог опозиції були отримані позитивні відповіді . Насамперед , за словами лідера фракції "Батьківщина ", мова йде про звільнення з-під варти всіх активістів в найкоротші терміни , "незалежно від того , чи були заарештовані в Києві , або в будь-якому іншому місті України .
Ще одна вимога опозиції стосується " закриття кримінальних справ щодо тисяч людей, відносно яких цей режим порушив політичні справи ": " У парламенті у вівторок має бути проголосований закон про амністію , і всі люди повинні бути на волі. По відношенню до кожної людини має бути закрито кримінальну справу без будь-яких правових наслідків " , - уточнив Яценюк.
Наступна вимога , за словами парламентарія , стосується питання внесення змін до Конституції : "Це умова прийнято , але ми хочемо чітко зрозуміти правовий механізм повернення до Конституції 2004 Сьогоднішня система влади , яка передбачає концентрацію влади в руках однієї особи , неприйнятна для країни".
"Що стосується диктаторських законів , які були ганебно проголосовані в українському парламенті , ми наполягаємо на тому , щоб закони були скасовані в цілому. Будь-які пропозиції щодо внесення змін та доповнень до цих законів або створення робочих груп , ми вважаємо неприйнятними" , - резюмував Яценюк.
Нагадаємо , Президент України Віктор Янукович запропонував лідеру фракції " Батьківщини" Арсенію Яценюку посаду прем'єра -міністра. Про це за підсумками зустрічі з опозицією заявила міністр юстиції Олена Лукаш.