ua en ru

Японія висловить протест через військові навчання РФ на Курильських островах

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що Токіо висловить "рішучий протест" Росії через військові навчання на Курильських островах.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що Токіо висловить "рішучий протест" Росії через військові навчання на Курильських островах, повідомляє російська служба ВВС.

"Для нас це неприйнятно, - заявив Абе на прес-конференції в Токіо. - Ми маємо намір направити Росії суворий протест".

Повідомляється, що навчання завдали удару по політиці Абе, який розраховував на відкритий діалог з Москвою з приводу спірної з точки зору території Японії.

Навчання міжвидового угруповання військ Східного військового округу почалися на островах Курильської гряди у вівторок, 12 серпня. В ході навчань будуть відпрацьовані елементи оборони морського узбережжя з висадкою десанту ВДВ.

У навчаннях на південнокурильських островах Кунашир та Ітуруп беруть участь більше тисячі військовослужбовців, близько 100 одиниць бойової та спеціальної техніки, у тому числі п'ять вертольотів, повідомляють російські ЗМІ.

Японія претендує на чотири острови Курильської гряди - Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, які до Другої світової війни належали їй за двостороннім Трактатом про торгівлю і кордони 1855 р.

Питання про територіальну приналежність островів залишається однією з головних перешкод для підписання Москвою і Токіо мирного договору, так і не укладеної після Другої світової війни.

У квітні 2013 р. Сіндзо Абе і російський Президент Володимир Путін домовилися прискорити переговори щодо статусу спірних територій, однак прогресу в обговоренні долі Курил за цим не послідувало.

Курильські острови багаті природними ресурсами. Візити російських офіційних осіб на Курили традиційно викликають невдоволення в Токіо.