ua en ru

Підписано закон про ратифікацію Конвенції про скасування подвійного оподаткування з Кіпром

Президент України Віктор Янукович підписав сьогодні, 23 липня, закон №0024 "Про ратифікацію Конвенції між урядом України та урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування й попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи та протоколу до неї", прийнятий Верховною Радою 4 липня.

Президент України Віктор Янукович (на фото) підписав сьогодні, 23 липня, закон №0024 "Про ратифікацію Конвенції між урядом України та урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування й попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи та протоколу до неї", прийнятий Верховною Радою 4 липня. Про це йдеться на сайті українського парламенту.

Читайте також: Парламент ратифікував угоду з Кіпром про скасування подвійного оподаткування

"Внаслідок укладення зазначеної Конвенції, підприємці обох країн отримають гарантії того, що доходи, отримані від підприємницької діяльності на території іншої країни, а також із джерел у цій іншій країні у вигляді дивідендів, відсотків і роялті, не підлягатимуть подвійному оподаткуванню. Конвенція також гарантує, що підприємці однієї держави будуть оподатковуватись в іншій державі на тих же умовах, що й підприємці цієї іншої держави", - наголошувалося в пояснювальній записці до закону.

Конвенція передбачає введення для дивідендів загальної ставки в 15%, яка може бути знижена до 5%, якщо одержувач володіє не менше ніж 20% компанії або якщо він інвестував у неї не менше 100 тис. євро.

Нагадаємо, глави двох країн домовилися про ліквідацію подвійного оподаткування під час візиту Президента Кіпру Дімітріса Хрістофіаса до Києва в липні 2012 р.

Читайте також: Антиофшорна угода з Кіпром принесе мільйонні надходження до бюджету, - Арбузов

Конвенція замінила чинну на даний час угоду між урядами Кіпру та колишнього СРСР про уникнення подвійного оподаткування (була підписана 29 жовтня 1982 р., а набула чинності із серпня 1983 р. - дозволяє українським компаніям мінімізувати податки). Нова Конвенція має сприяти вдосконаленню договірно-правової бази торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва між Україною та Кіпром. Документ покликаний як протистояти ухиленню від сплати податків, так і допомогти уникнути подвійного оподаткування.

Експерти зазначають, що набуття чинності Конвенції має збільшити надходження до державного бюджету України і зупинити неконтрольований відтік українського капіталу на Кіпр.