ua en ru

Воронезький облсуд залишив Савченко під арештом

Воронезький обласний суд (Росія) відмовив захисту української льотчиці Надії Савченко в задоволенні клопотання про зміну запобіжного заходу з арешту на заставу.

Воронезький обласний суд (Росія) відмовив захисту української льотчиці Надії Савченко (на фото) в задоволенні клопотання про зміну запобіжного заходу з арешту на заставу. Про це повідомив адвокат Савченко у своєму Twitter.

"Апеляційна інстанція Воронезького облсуду залишила скаргу захисту Савченко без задоволення. (Абсолютно незаконно)", - написав адвокат.

Під час судового засідання Полозов у своєму Twitter повідомляв, що в ході засідання він попросив обрати запобіжний захід для Савченко у вигляді застави 500 тис. руб. (близько 166 тис. грн).

При цьому він зазначив, що адвокати Савченко також долучили гарантійний лист посольства України про можливість внесення застави.

У свою чергу, за повідомленням Полозова, обвинувачення виступило проти зміни запобіжного заходу.

"Прокурор просить відмовити у скарзі. Каже заставу 500 000 р. мало, але навіть якщо буде більше все одно відмовити", - повідомив адвокат.

Зазначимо, у своїх обґрунтуваннях захист Савченко підкреслював, що українська льотчиця була викрадена, при цьому не були надані достатні докази її провини.

"Слідство не представило дані про перетин Савченко добровільно російського кордону", - підкреслив адвокат Савченко Марк Фейгін у своєму Twitter.

Крім того, захист Савченко вважає, що судом першої інстанції, який заарештував її, було порушено право на ознайомлення Савченко з матеріалами слідства рідною мовою.

Також захист заявляє про порушення права Савченко на захист перешкоджання зустрічі з представниками українського консульства.

Зазначимо, сьогодні Воронезький суд розглядав зміну запобіжного заходу української льотчиці Надії Савченко.

В ході засідання суд відхилив клопотання про доставку української льотчиці Надії Савченко безпосередньо в суд, тому засідання проходило у форматі відеоконференції.

Крім того, захист української льотчиці заявила відвід перекладачу, призначеному Савченко на сьогоднішньому засіданні. Після наради суд відмовився його задовольнити.

Нагадаємо, 33-річна Надія Савченко - старший лейтенант, штурман-оператор вертольота Мі-24 3-го окремого полку армійської авіації Повітряних сил Збройних сил України. Під час антитерористичної операції на Донбасі брала участь як доброволець батальйону "Айдар". При цьому залишалася чинним офіцером ВСУ.

Брала участь у боях біля селища Металіст під Луганськом, де потрапила в полон терористів 18 або 19 червня.

8 липня стало відомо, що Савченко перебуває під вартою в Росії у слідчому ізоляторі Воронежа. Російська влада інкримінує Савченко причетність до загибелі на сході України двох журналістів Всеросійської держтелерадіокомпанії - Ігоря Корнелюка і Антона Волошина. Савченко обрано запобіжний захід - арешт до 30 серпня.

Справу про вивезення Савченко в Росію також розглядає Європейський суд з прав людини. Там справі надано статус пріоритетного.